Aktualno

Fond Europskog vijeća za inovacije: 178 milijuna eura

11.01.2021.

Komisija je najavila prvi krug izravnih vlasničkih ulaganja putem novog Fonda Europskog vijeća za inovacije (EIC).

U 42 vrlo inovativna perspektivna nova poduzeća te mala i srednja poduzeća uložit će se vlasnički kapital ukupne vrijednosti od oko 178 milijuna eura kako bi im se pomoglo da razviju i prošire revolucionarne inovacije u zdravstvu, kružnom gospodarstvu, naprednoj proizvodnji i drugim područjima.

Automobilska industrija: Europa počinje s primjenom novih pravila o čišćim i sigurnijim automobilima

31.08.2020.

Sutra ( 1. rujna 2020.) se počinje primjenjivati Uredba EU-a o homologaciji i nadzoru tržišta motornih vozila. Donesena je u svibnju 2018., a cilj joj je sveobuhvatna reforma dosadašnjeg sustava homologacije i nadzora tržišta. Novim će se pravilima poboljšati kvaliteta i neovisnost homologacije i ispitivanja vozila, postrožit će se kontrola automobila koji se već nalaze na tržištu EU-a i učvrstiti cijeli sustav uvođenjem strožeg europskog nadzora.

Europski parlament: predmeti na kojim će europarlamentarci raditi do kraja 2020. godine

13.08.2020.

U narednim mjesecima zastupnici Europskog parlamenta trebali bi glasati o dugoročnom proračunu EU-a, novom zakonu o klimatskim promjenama i nastaviti raspravu o budućnosti Europe.

Dugoročni proračun i plan oporavka

U svibnju je Europska komisija predložila plan ekonomskog poticaja u iznosu od 750 milijardi eura koji bi uz revidirani prijedlog proračuna EU-a za 2021.-2027. Od 1,1 trilijuna eura trebao pomoći ublažavanju šoka zbog pandemije koronavirusa i otvoriti put održivoj budućnosti. Prijedlozi podliježu pregovorima s Europskim parlamentom i državama članicama u Vijeću.

vrh stranice