Aktualno

S3 strategija i IT industrija: Posao nije ni približno gotov

30.01.2024.

Vlada je u prosincu donijela drugu po redu Strategiju pametne specijalizacije, dokument koji definira prioritetna područja za poticanje ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije javnim sredstvima. Novost je uvođenje novog Tematskog prioritetnog područja (TPP), za informatičko-komunikacijsku industriju (IKT) - Digitalni proizvodi i platforme, što je ključno za daljnji rast i razvoj, tj. za brži prijelaz IT industrije s usluga na proizvode. Prijedlog nove vertikale rezultat je suradnje vodećih hrvatskih udruženja IKT industrije (HGK, HUP, CISEx i CroAI). Od dokumenta do njegove realizacije dug je put, stoga su Udruženja donijela prijedloge za daljnji rad na provedbi ove Strategije kako bi IT industrija dosegla svoj puni potencijal.

Webinar o Projektu Scinergy: jedinstvena prilika tvrtkama za suradnju sa znanstvenicima u razvoju inovativnih rješenja

16.01.2024.

Inovacijski centar Nikola Tesla pokrenuo je, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, projekt Scinergy u okviru svojeg programa Nuqleus. Cilj je projekta tvrtkama u Hrvatskoj omogućiti ekskluzivan pristup ekspertizi vrhunskih znanstvenika i znanstvenoj infrastrukturi koja im je potrebna za razvoj ili unaprjeđenje proizvoda, usluga ili poslovnih procesa te tako potaknuti jaču suradnju poslovne i znanstvene zajednice. Riječ je o pilotu globalnog projekta Europske komisije koji koordinira Svjetska banka u suradnji s međunarodnim partnerima London Business School i Massachusetts Institute of Technology. 

Digitalna (R)evolucija 4.0: ubrzanjem digitalizacije osnažujemo domaće gospodarstvo i njegovu konkurentnost

28.11.2023.

Brže usvajanje digitalnih tehnologija u poslovanju, kako u dijelu povećanja interne produktivnosti, tako i u smjeru inovacija i stvaranja nove dodane vrijednosti na tržištu, može značajno podići ukupnu konkurentnost domaćeg gospodarstva, i to najviše malih i srednjih tvrtki koje prema Izvješću o stanju digitalnog desetljeća za 2023. od strane Europske komisije zaostaju u digitalnoj transformaciji u odnosu na njihovu europsku konkurenciju. Zaključak je to sudionika najveće domaće poslovne konferencije o digitalizaciji Digitalna (R)evolucija, koja je okupila preko 500-tinjak poduzetnika.

vrh stranice