BusinessEurope - Jesenski ekonomski pregled

04.11.2020.

Krovna poslodavačka organizacija BusinessEurope objavila je Jesenski ekonomski pregled, izvješće u čijem su sastavljanju sudjelovale sve njegove članice, pa tako i HUP.

Glavni naglasci dokumenta

  1. Ekonomska situacija

Nakon najdubljeg pada proizvodnje od velike depresije ovog proljeća, gospodarstvo EU-a sada se oporavlja, ali put natrag do razine proizvodnje prije COVID-a vjerojatno će biti dug i neujednačen, a nesigurnost neobično velika.

Očekuje se da će gospodarstvo EU-a pasti za 7,3% u 2020. godini kao rezultat epidemije COVID-19 i s njim povezanih blokada, nakon čega slijedi rast od 5,0% u 2021. godini.

Naglašavajući izazove koji su pred nama, predviđa se da će i do Q4 2021. razina gospodarske aktivnosti biti oko 3% ispod razine iz predkrizne situacije.

Ekonomski utjecaj je različit u i sektorima i zemljopisno. Neke države članice EU ove će se godine suočiti s dvoznamenkastim padom BDP-a, za razliku od pada od oko 3% -4% u drugim državama članicama.

Poslovna ulaganja posebno su teško pogođena, o čemu svjedoče i snažni pad raspoloženja poduzeća i proizvodnja kapitalnih dobara.

Iako službeni podaci pokazuju samo neznatno povećanje nezaposlenosti, pad broja odrađenih sati ekvivalentan je 18 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom u Q3. Očekuje se da će se službena nezaposlenost u EU povećati na oko 9% 2021. godine.

 

  1. Preporuke

S obzirom na ponovno jačanje pandemije, države članice moraju izbjeći bilo kakvo prerano poništavanje mjera za podršku poslovanju i radnicima, poput subvencija plaća i poreznih praznika, koje bi mogle riskirati novu recesiju i veće dugoročne ekonomske ožiljke.

Kreatori politika moraju podržati ukupne razine ulaganja suočeni s masovnim padom privatnih ulaganja. Osobito je važan brzi dogovor i provedba EU-ovog instrumenta za oporavak sljedeće generacije. Sredstva moraju podržati ulaganja i reforme koje mogu pomoći u transformaciji rasta, produktivnosti i konkurentnosti EU-a.

S obzirom na rizik od povećanih gubitaka na kreditima koji utječu na bilance banaka i sposobnost davanja novih zajmova, sve promjene u vezi s regulatornim zahtjevima za bankarski kapital u kontekstu prenošenja konačnog sporazuma Basel III moraju biti pažljivo kalibrirane kako bi se osiguralo da ne dovedu do naglog smanjenja zajmova i ulaganja.

Nakon najnovijeg razvoja događaja u pregovorima između EU-a i Velike Britanije, nužno je da obje strane ostanu predane učiniti sve u narednim tjednima kako bi postigle sporazum koji našim tvrtkama osigurava zdravo konkurentsko okruženje kombinirajući dobar pristup tržištu s jednakim odredbama.

JESENSKI EKONOMSKI PREGLED - BUSINESSEUROPE

vrh stranice