Aktualno

Strateški dijalog o budućnosti poljoprivrede EU-a

05.02.2024.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je pokrenula Strateški dijalog o budućnosti poljoprivrede - novi forum zadužen za oblikovanje zajedničke vizije budućnosti poljoprivrednog i prehrambenog sustava EU-a.

U strateškom dijalogu razmotrit će se izazovi i prilike koje su iznijeli sudionici dijaloga, kao što s:

  • u primjeren životni standard poljoprivrednika i ruralnih zajednica,
  • potpora poljoprivredi unutar granica našeg planeta i njegovih ekosustava,
  • iskorištavanje golemih mogućnosti koje nude znanje i tehnološke inovacije te
  • promicanje uspješne budućnosti prehrambenog sustava EU-a u konkurentnom svijetu.

Kombiniranjem različitih perspektiva dijalogom se nastoji potaknuti stvaranje novih rješenja i do ljeta 2024. ostvariti zajednička vizija budućnosti poljoprivrednog i prehrambenog sektora EU-a. U suradnji sa sudionicima dijaloga predsjednik će odrediti točan format zaključaka.

Cilj je strateškog dijaloga obuhvatiti sve politike povezane s poljoprivredom i proizvodnjom hrane kako bi se bolje razumjelo trenutačne i očekivane izazove.

„Direktive o doručku“: postignut politički dogovor Europskog parlamenta i Vijeća o jasnijem označivanju i poboljšanom sastavu meda, voćnih sokova, džemova i mlijeka

05.02.2024.

Europski parlament i Vijeće su donijeli politički dogovor o preispitivanju i jačanju postojećih tržišnih standarda koji se primjenjuju na med, voćne sokove, džemove i mlijeko.

Takozvanim direktivama o doručku utvrđuju se zajednička pravila o sastavu, prodajnim nazivima, označivanju i prezentiranju tih proizvoda kako bi se osiguralo njihovo slobodno kretanje na unutarnjem tržištu i potrošačima pomoglo u donošenju informiranih odluka.

HUP-Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede - HRT Poslovni plan

03.11.2023.

📺U sklopu emisije HRT-a Poslovni plan emitiran je prilog gdje su istaknuti članovi HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede  istaknuli ključne izazove s kojima se suočavaju u svom poslovanju.

➡️ Svoja razmišljanja podijelili su: 

Stanko BarbarićFragaria d.o.o. – predsjednik HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede

Ivan Artuković, Franck d.d. - član izvršnog odbora HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede

Vlado Čondić Galiničić, PP Orahovica d.o.o. - član Udruge energetike HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede

Početak novog projekta za prehrambeni sektor u suradnji s međunarodnom organizacijom poslodavaca FDEU i sektorskim sindikatom EFFAT

20.10.2022.

Međunarodna poslodavačka organizacija za prehrambeni sektor Food&Drink Europe i međunarodni sektorski sindikat EFFAT- European Federation of Trade Unions in the Food, Agriculture and Tourism započeli su novi projekt na temu „Social dialogue and the sustainable recovery strategy post-COVID in the food and drink industry“.

 HUP je kao reprezentativna poslodavačka organizacija u Hrvatskoj i član FDEU pozvan da sudjeluje u projektu u kojem će u Upravnom  odboru projekta HUP predstavljati gđa Maja Malić, savjetnica Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede.

vrh stranice