Novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva za 2022./2023. godinu

Novim kolektivnim ugovorom minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu od 5 do 12 posto

Iako se turistički sektor još uvijek oporavlja od gubitaka prouzrokovanih pandemijom i pred vratima je još jedna nepredvidljiva sezona, nastavlja se s trendom povećanja prava zaposlenih. Poslodavci i sindikati napominju da je ključno da svi dionici u turizmu razmišljaju kako mogu osigurati što konkurentnije uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju

 Predstavnici sindikata u ugostiteljstvu i HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma uspješno su završili još jedan ciklus pregovora i dogovorili novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva (KUU)koji će povećati minimalne bruto plaće zaposlenih u djelatnosti ugostiteljstva. Uz povećanje plaća, kolektivnim ugovorom definirana su i druga materijalna prava zaposlenih, značajno iznad zakonski propisanih, što unatoč izazovnim vremenima za turistički sektor prati 20 godina dugu tradiciju uspješnog pregovaranja sindikata i poslodavaca u ovom sektoru.

Povećanje bruto plaća bez dodataka zaposlenih u ugostiteljstvu dogovoreno je u 4 razreda prema složenosti poslova, od najnižeg povećanja od 5 posto do najvišeg od čak 12 posto. Tako je za prva dva razreda (jednostavni poslovi i manje zahtjevni poslovi), koji se odnose na čistačice, spremačice, servire, portire, nosače prtljage, odnosno sobarice, pomoćne konobare, pomoćne kuhare, pomoćne recepcionare, pomoćne slastičare i slično osigurano povećanje bruto plaće za 10, odnosno 12 posto. Za konobare, kuhare, slastičare, recepcionare, konobare specijaliste, kuhare specijaliste, koji pripadaju u druga 2 razreda (zahtjevniji poslovi i vrlo zahtjevni poslovi), osigurano je povećanje bruto plaće za 6, odnosno 5 posto.

“Iako se turistički sektor još uvijek oporavlja od gubitaka prouzrokovanih pandemijom Covida-19 i pred nama je još jedna izazovna i nepredvidljiva turistička sezona, nastavljamo s trendom povećanja plaća i drugih prava zaposlenih. Ljudi su temelj kvalitetne turističke usluge i u Hrvatskoj svi koji radimo i odlučujemo u turizmu moramo stvarati konkurentne uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju. Ponosni smo na dugogodišnju tradiciju uspješne suradnje sa našim sindikatima, i u dobrim vremenima i u lošim godinama kakve smo upravo preživjeli, jer jedino međusobnim razumijevanjem i dogovorom oko ključnih stvari možemo graditi kvalitetan okvir za jačanje i nastavak razvoja našeg sektora”, izjavio je Željko Kukurin, predsjednik HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma.

Kolektivni ugovor ugostiteljstva potpisan je za naredne 2 godine, primjenjuje se od 1. travnja 2022. do 31. prosinca 2023., dok se nove minimalne bruto plaće primjenjuju od 1. lipnja 2022. godine.

Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske ovim je povodom naglasio: Potpisivanjem Kolektivnog ugovora Ugostiteljstva, našim članovima, ali kada proširimo kolektivni ugovori i svim radnicima u ovoj djelatnosti, osiguravamo prava koja su imali i do sada, te povećavamo plaće kroz četiri razreda složenosti poslova u turizmu i ugostiteljstvu. Nismo zadovoljni sa tim povećanjem jer i dalje tvrdimo da je plaća i sigurnost radnog mjesta najbitniji razlog odliva naše stručne radne snage van Hrvatske. Nastavit ćemo zajedno sa poslodavcima vršiti pritisak na Vladu da porezno rastereti ovu djelatnost, a na poslodavce da sa nama dogovore veće plaće i da zainteresiramo naše radnike da se školuju i rade u turizmu i ugostiteljstvu, jer je nesporna činjenica da su oni poslodavcu najbolji, najvrjedniji i najjeftiniji.“

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije izjavila je: “Minimalne bruto plaće bez dodataka za temeljna ugostiteljska radna mjesta (kuhar, konobar, slastičar, recepcionar..) ovime su za 15 % više od propisane minimalne plaće RH, a za specijalističke poslove 37 % više. Naravno da te plaće u sadašnjim uvjetima nisu dostatne, ali su zagarantirane ispod koje ni jedan poslodavac ne može isplaćivati. S druge strane, kroz kolektivne ugovore na razini Društava ugovaramo znatno više plaće, a osim plaća na razini Društava ugovaraju se i dodatna materijalna prava. Vrijeme ispred nas je zaista izazovno, nadamo se ipak bolje nego što je vrijeme iza nas, a onda vjerujemo da već nakon sezone možemo zajedno razgovarati i o većim plaćama. U ovom momentu interes nam mora biti zajednički, a to je zadržavanje kvalitetnih kadrova, te povratak onih koji su nas napustili. To možemo samo kroz veće plaće i bolje uvjete rada, a to nam onda garantira i kvalitetu po kojoj smo poznati.“

Sindikati i poslodavci očekuju da će resorno Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i ovog puta donijeti odluku o proširenoj primjeni ovog granskog kolektivnog ugovora koja je bitna jer ugostiteljima koji nisu članovi HUP-a ili nemaju sklopljen kućni kolektivni ugovor također omogućuje korištenje preraspodjele radnog vremena zaposlenika u maksimalnoj trajanju – 60 sati unutar 6 mjeseci i mogućnost korištenja skraćenog dnevnog odmora od 8 sati. Takva fleksibilnost je važna zbog specifične dinamike poslovanja u turističkoj sezoni. Uz fleksibilnost, proširena primjena kolektivnog ugovora ugostiteljstva osigurava i ujednačavanje radnih uvjeta i uvjeta poslovanja za sve u turizmu, ali i suzbijanje nelojalne konkurencije.

vrh stranice