HUP-Udruga novinskih izdavača

Udruga novinskih izdavača

Udruga novinskih izdavača je dobrovoljna i neovisna udruga poslodavaca koja štiti i promiče prava i interese svojih članova osobito u području uređivanja uvjeta poslovanja, odnosa s tijelima državne uprave, sindikatima, radnog i socijalnog, prometnog, fiskalnog, financijskog te gospodarskog zakonodavstva, kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnih ugovora, radnih sporova te drugih pitanja važnih za gospodarski i socijalni položaj poslodavaca.

HUP–Udruga novinskih izdavača svojim je djelovanjem posvećena zastupanju interesa poslodavaca-tiskanih nakladnika. Medijsko tržište značajno je restrukturirano zbog ekonomske krize posljedica čega je visoka koncentracija tržišta novinskih izdavača. Kako bi se sačuvala opća funkcija/namjena novinskog izdavaštva potrebno je relevantnim mjerama očuvati isto. Stoga je Udruga svojim djelovanjem usmjerena na potrebne zakonske izmjene i kreiranje mjera s kojima će se stabilizirati uvjeti poslovanja u medijskoj industriji. Jedan od takvih zahvata je i snižena stopa PDV-a na tiskana izdanja novinskih nakladnika u iznosu od 5 %, koju se  uspjelo kroz poreznu reformu zadržati unatoč prvotnim najavama o mogućem više nego dvostrukom povećanju. No, ostaje pitanje snižene stope za sva tiskana izdanja.

  • 00:00

Prezentacija alata za procjenu klimatskih rizika ulaganja - CLIMATIG

Član HUP-a, tvrtka SENSUM, 17. siječnja 2024. godine održala je on-line predstavljanje alata za procjenu klimatskih rizika u kontekstu zelenih ulaganja. 

Pročitajte više
  • 00:00

Komentar Hrvatske udruge poslodavaca na objavu DZS-a o Indeksu potrošačkih cijena u prosincu 2023.

Godišnja stopa inflacije u prosincu bilježi pad na 4,5% sa 4,7% u studenom, prvenstveno zahvaljujući snažnom usporavanju inflacije prehrambenih proizvoda (6,3% nakon 7,4% u studenom). Pad cijena hrane očekivan je nakon pada proizvođačkih cijena nekih poljoprivrednih sirovina i proizvoda u EU te smanjenja domaće proizvođačke cijene hrane. Štoviše, značajnu ulogu igraju i pad cijena energenata te industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije. Inflacija cijena industrijskih proizvoda kontinuirano usporava kroz cijelu prošlu godinu uslijed pada uvozne inflacije zbog nižih razina cijena energenata i drugih sirovina na svjetskom tržištu u odnosu na prethodnu godinu, normaliziranih globalnih opskrbnih lanaca i nižih proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na domaćem tržištu.

Pročitajte više
  • 00:00

Izmjena gornje granice potpora male vrijednosti (de minimis) s 200.000 na 300.000 € u 3 godine

Europska komisija jučer (13.12. 2023.)  je usvojila dvije uredbe kojima se mijenjaju opća pravila za male iznose potpora (izmjene vrijede od 1. siječnja 2024. godine):

 

Pročitajte više
vrh stranice