Europski parlament: predmeti na kojim će europarlamentarci raditi do kraja 2020. godine

13.08.2020.

U narednim mjesecima zastupnici Europskog parlamenta trebali bi glasati o dugoročnom proračunu EU-a, novom zakonu o klimatskim promjenama i nastaviti raspravu o budućnosti Europe.

Dugoročni proračun i plan oporavka

U svibnju je Europska komisija predložila plan ekonomskog poticaja u iznosu od 750 milijardi eura koji bi uz revidirani prijedlog proračuna EU-a za 2021.-2027. Od 1,1 trilijuna eura trebao pomoći ublažavanju šoka zbog pandemije koronavirusa i otvoriti put održivoj budućnosti. Prijedlozi podliježu pregovorima s Europskim parlamentom i državama članicama u Vijeću.

Zeleni sporazum

Odbor za okoliš Parlamenta u rujnu će glasovati o klimatskom zakonu EU-a , koji je predložila Komisija u ožujku, uključujući i kako EU može postići klimatsku neutralnost do 2050. Vjerojatno će o njemu glasovati svi zastupnici Europskog parlamenta tijekom plenarnog zasjedanja u listopadu.

Konferencija o Budućnosti Europe

Konferencija o budućnosti Europe nova je inicijativa koja proučava koje su promjene potrebne za bolju pripremu EU-a za budućnost. Konferencija je trebala započeti u svibnju, ali je odgođena zbog pandemije Covid-19. U rezoluciji koja je usvojena tijekom ljeta, Parlament je naglasio da bi konferencija trebala započeti "što je prije moguće, na jesen 2020. godine". Očekuje se da će se pokrenuti dvije godine.

Pregovori između EU-a i Velike Britanije

U tijeku su pregovori kako bi se postigao dogovor o budućim odnosima EU-a i Velike Britanije . Prema sadašnjem sporazumu o povlačenju, postoji prijelazno razdoblje do kraja prosinca 2020., tako da je cilj da dvije strane završe pregovore prije kraja godine. Svaki sporazum može stupiti na snagu samo ako ga je odobrio Europski parlament.

Zakon o digitalnim uslugama

Kao dio Europske digitalne strategije , Komisija je najavila da će krajem 2020. predstaviti paket Zakona o digitalnim uslugama, koji bi trebao ojačati jedinstveno tržište digitalnih usluga . Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, Odbor za građanske slobode i Odbor za pravna pitanja su objavili svoje nacrte izvješća. Očekuje se da će odbori glasovati o svojim izvješćima u rujnu.

Industrijska strategija

U ožujku 2020. Komisija je predstavila novu industrijsku strategiju za Europu kako bi se osiguralo da europska poduzeća mogu prijeći u klimatsku neutralnost i digitalnu budućnost. Odbor za industriju i istraživanje Parlamenta glasovat će o svom izvješću o tom pitanju u rujnu, dok se očekuje da će svi zastupnici Europskog parlamenta o njemu glasati dva mjeseca nakon toga.

Reforma poljoprivredne politike EU-a

Posljednja faza pregovora o tome kako bi europski poljoprivredni sektor trebao izgledati nakon 2020. ovisit će o sporazumu o proračunu EU-a za 2021.-2027. Također će uzeti u obzir i europski zeleni sporazum.

Migracije

Komisija bi trebala predstaviti Novi pakt o azilu i migracijama , nakon što se države članice postignu preliminarni dogovor o proračunu EU-a. Odbor za građanske slobode Parlamenta trenutno radi na izvješću o novim pravnim putovima migracije radne snage u EU.

Prava putnika u željezničkom prometu

EU radi na novim pravilima za jačanje prava putnika u željezničkom prometu, uključujući veću naknadu u slučaju kašnjenja i veću pomoć osobama s invaliditetom. Cilj je da se ovaj zakonodavni dosjeom zatvori do 2021. godine, za koju je Komisija je predložila da bude Europska godina željeznica . Nakon prekida uzrokovanog pandemijom Covid-19, međuinstitucionalni pregovori nastavili su se u lipnju.

Grupno financiranje (crowdfunding)

U ožujku 2018. Komisija je predstavila prijedlog uredbe o pružateljima usluga crowdfundinga, kao dio svog akcijskog plana Fintech . Tržište EU-a za crowdfunding nerazvijeno je u usporedbi s drugim glavnim svjetskim gospodarstvima zbog nedostatka zajedničkih pravila u cijeloj EU. Točno dvije godine kasnije, Odbor za ekonomska i monetarna pitanja Parlamenta postigao je privremeni sporazum s Vijećem o prijedlogu Uredbe. To će još trebati i službeno odobriti većina zastupnika Europskog parlamenta prije nego što stupi na snagu.

 

vrh stranice