Koordinacija za agencijski rad i posredovanje pri zapošljavanju

HUP – Koordinacija za agencijski rad i posredovanje pri zapošljavanju (HUP-KARP) okuplja agencije za privremeno i povremeno zapošljavanje te agencije za posredovanje koje aktivno sudjeluju u procesima kreiranja politika konkurentnog tržišta rada i postizanja kvalitetnijeg reguliranja odnosa u predmetnim djelatnostima kroz promociju relevantnih tema iz tih područja.
Tvrtke članice HUP-KARP-a, koje pokrivaju oko 80% tržišta ovih usluga u Hrvatskoj, potpisale su u veljači 2015. godine dokument Poslovna etika i obvezale se na transparentnost rada te poštivanje visokih profesionalnih i etičkih standarda u poslovanju i odnosu prema tražiteljima posla, ustupljenim radnicima, klijentima i korisnicima usluga.

Agencije za privremeno zapošljavanje i posredovanje pri zapošljavanju imaju važnu ulogu na tržištu rada jer pridonose njegovoj fleksibilizaciji uz istodobno očuvanje socijalne sigurnosti radnika, a njihov pozitivan doprinos osobito je vidljiv u povećanju zaposlenosti mladih te dugotrajno nezaposlenih osoba.

Procjenjuje se da preko agencija za privremeno zapošljavanje u Hrvatskoj prosječno radi oko 6.000 ljudi mjesečno te da je tržište ovih usluga vrijedno oko 500 milijuna kuna.

vrh stranice