HUP-Udruga malih i srednjih poduzetnika

Udruga malih i srednjih poduzetnika najveća je udruga u HUP-u. U HUP-u postoji ukupno 30 granskih udruga, od koji su 29 strukovno/sektorski organizirane, dok je Udruga malih i srednjih poduzetnika slijedila logiku Zakona o malom gospodarstvu pa je i osnovana u HUP-u 1997. godine, kao socijalni partner koji može pregovarati s tadašnjim Ministarstvom obrta, malog i srednjeg poduzetništva, a koje je 2003. ugašeno, da bi početkom 2012. godine bilo ponovno osnovano.
Poput ostalih udruga u HUP-u, i Udruga malih i srednjih poduzetnika osnovana je ciljem promicanja prava i interesa svojih članova osobito u području uređivanja uvjeta poslovanja, odnosa s tijelima državne vlasti, sindikatima, radnog i socijalnog te gospodarskog zakonodavstva, kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnih ugovora, radnih sporova, te drugih pitanja važnih za gospodarski i socijalni položaj poslodavaca.
Od svog osnivanja do danas Udruga malih i srednjih poduzetnika aktivno sudjeluje u izradi zakonske regulative, te u provođenju aktivnosti i projekata s ciljem promicanja interesa malog i srednjeg poduzetništva.
Ipak, najvažnija je uloga ne samo ove, nego i svih drugih udruga u HUP-u da pruža mogućnost poduzetnicima da djeluju i budu aktivni sudionici u donošenju odluka iz društveno - gospodarskog života.

Udruga malih i srednjih poduzetnika specifična je i po svojoj organizaciji i članovima - poduzećima gotovo iz svih djelatnosti, s gotovo 50% poduzeća iz sektora usluga, ali i značajnim dijelom, proizvodnje, industrije i ostalih djelatnosti.
Upravo zbog takve zastupljenosti različitih sektora Udruga organizira i provodi i specifične aktivnosti i sadržaje za male i srednje poduzetnike, od kojih je sigurno najpoznatiji Radni ručak s malim i srednjim poduzetnicima. Ovu smo aktivnost započeli provoditi još 2004 godine, s ciljem omogućavanja malim i srednjim poduzetnicima neposredan susret i kontakt s najviše rangiranim predstavnicima sektora koji su važni za malo i srednje poduzetništvo, a što su najčešće ministri ili potpredsjednici Vlade ili predsjednik države. Uvijek pomno prepoznat glavni govornik, vezan uz aktualni gospodarski trenutak, koji u radno-ugodnom okruženju odgovora na poduzetnička pitanja, prava je garancija da je ovo događanje i nakon 10 godina i dalje atraktivno i uvijek dobro posjećeno.
  • 00:00

Prezentacija alata za procjenu klimatskih rizika ulaganja - CLIMATIG

Član HUP-a, tvrtka SENSUM, 17. siječnja 2024. godine održala je on-line predstavljanje alata za procjenu klimatskih rizika u kontekstu zelenih ulaganja. 

Pročitajte više
  • 00:00

Komentar Hrvatske udruge poslodavaca na objavu DZS-a o Indeksu potrošačkih cijena u prosincu 2023.

Godišnja stopa inflacije u prosincu bilježi pad na 4,5% sa 4,7% u studenom, prvenstveno zahvaljujući snažnom usporavanju inflacije prehrambenih proizvoda (6,3% nakon 7,4% u studenom). Pad cijena hrane očekivan je nakon pada proizvođačkih cijena nekih poljoprivrednih sirovina i proizvoda u EU te smanjenja domaće proizvođačke cijene hrane. Štoviše, značajnu ulogu igraju i pad cijena energenata te industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije. Inflacija cijena industrijskih proizvoda kontinuirano usporava kroz cijelu prošlu godinu uslijed pada uvozne inflacije zbog nižih razina cijena energenata i drugih sirovina na svjetskom tržištu u odnosu na prethodnu godinu, normaliziranih globalnih opskrbnih lanaca i nižih proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na domaćem tržištu.

Pročitajte više
  • 00:00

Izmjena gornje granice potpora male vrijednosti (de minimis) s 200.000 na 300.000 € u 3 godine

Europska komisija jučer (13.12. 2023.)  je usvojila dvije uredbe kojima se mijenjaju opća pravila za male iznose potpora (izmjene vrijede od 1. siječnja 2024. godine):

 

Pročitajte više
vrh stranice