Aktualno

 

 

Proširena primjena novog Kolektivnog ugovora ugostiteljstva kojim su minimalne plaće u ugostiteljstvu povećane za prosječno 17%

02.05.2024.

Najveće je ovo povećanje minimalnih plaća kroz kolektivni ugovor ugostiteljstva na godišnjoj razini do sada, a uz plaću poslodavci u turizmu osiguravaju dodatne beneficije, smještaj, prehranu .. te sektor turizma po uvjetima rada postaje sve atraktivniji poslodavac. Poslodavci i sindikati u turizmu napominju da je ključno da svi dionici u turizmu razmišljaju kako mogu osigurati što konkurentnije uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju.

 Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Rezultat je to Odluke o proširenju primjene novog Kolektivnog ugovora ugostiteljstva koju je donijelo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (objavljena u Narodnim novinama br. 49/2024).


 

Izabrano novo vodstvo RENT-A-CAR Koordinacije HUP-a

15.03.2024.

Na izbornoj Skupštini koja je održana 15. ožujka 2024. u HUP-u u Zagrebu Anton Krivak (Sixt) izabran je za novog predsjednika Rent-a-car Koordinacije HUP-a, a za dopredsjednike su izabrani Vladimir Markulin (Avant) i Rino Pavlov (Nova-rent). U uži operativni tim također su izabrani Kaja Hrabar (Avis) i Dean Filipović (Europcar)

Konferencija „Optimizacija tržišta rada“, Opatija 1. ožujka 2024.

01.03.2024.

Konferencija „Optimizacija tržišta rada“ održala se u Opatiji 1. ožujka 2024.

Na konferenciji na temu „Optimizacija tržišta rada“ u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Novog lista raspravljalo se o problemima, izazovima, prilikama i trendovima hrvatskog tržišta rada. U panel raspravi su sudjelovali: Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Josip Pavić, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, Natali Komen Bujas, direktorica HUP – udruge ugostiteljstva i turizma, Josip Zaher, pomoćnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore i predsjednik Komore Zagreb te Petra-Maja Jakopec, direktorica Odjela ljudskih potencijala u destinacijama Valamar Rivijera. Zaključeno je kako je najvažniji cilj - stabilnost tržišta rada – što je multidisciplinarni proces koji podrazumijeva suradnju svih dionika i kontinuirani socijalni dijalog. Vlada će nastaviti s podrškom poslodavcima i radnicima kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, posebno za rad u nadolazećoj sezoni. Kako bi se omogućilo što bolje spajanje ponude i potražnje aktivnosti će se usmjeriti na dodatno aktiviranje domaće radne snage i olakšavanje uvoza strane tamo gdje je potrebno.

HRT Poslovni plan - HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma

08.09.2023.

📺 U sklopu emisije HRT-a Poslovni plan emitiran je prilog gdje su  vodeći turistički stručnjaci upozorili su na neodrživost daljnje ekspanzije apartmanizacije te pozvali na hitnu promjenu poreznog tretmana najma privatnog smještaja na okruglom stolu Hrvatske  udruge poslodavaca (HUP) “Ključni izazovi hrvatskog turizma?”.
vrh stranice