Nacionalna kontaktna točka za odgovorno poslovno ponašanje (NKT)

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 158. sjednici koja se održala 23. svibnja 2019. godine donijela Odluku o osnivanju Nacionalne kontaktne točke kao trajnog mehanizma za promicanje i primjenu Smjernica za odgovorno poslovanje Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).
Nacionalna kontaktna točka za odgovorno poslovno ponašanje (NKT) je zadužena za promicanje i pružanje informacija o Smjernicama i postupku primjene Smjernica, za doprinos rješavanju pitanja koja se odnose na primjenu Smjernica u posebnim slučajevima, za izradu početne procjene zaslužuje li postavljeno pitanje daljnje ispitivanje, za ponudu dobrih usluga, uključujući i pristup postupcima mirenja ili posredovanja kako bi se pomoglo strankama u rješavanju tih pitanja.

Nacionalna kontaktna točka sastoji se od dva tijela: Tajništva i Vanjskog tijela.

Tajništvo Nacionalne kontaktne točke je zaduženo za koordinaciju svih aktivnosti Nacionalne kontaktne točke, pružanje administrativne podrške radu Vanjskog tijela, izradu godišnjeg izvješća o poduzetim aktivnostima Nacionalne kontaktne točke Odboru za investicije OECD-a te sudjelovanje na godišnjim sastancima OECD-ove radne skupine za odgovorno poslovanje.
Tajništvo Nacionalne kontaktne točke čine jedan službenik Ministarstva vanjskih i europskih poslova i jedan službenik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Vanjsko tijelo čini po jedan predstavnik iz:

Ministarstva vanjskih i europskih poslova,
Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja,
Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike,
Hrvatske udruge poslodavaca,
Hrvatske gospodarske komore,
Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj,
Samostalnih sindikata Hrvatske,
Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja,
Nevladine udruge koja se bavi zaštitom ljudskih prava,
Nevladine udruge koja se bavi zaštitom okoliša.

Vanjsko tijelo je zaduženo za pružanje pomoći strankama u rješavanju pitanja koja se odnose na primjenu Smjernica u posebnim slučajevima kao i za druge aktivnosti promicanja i primjene Smjernica koje obavlja u koordinaciji s Tajništvom.


POSTUPANJE U POSEBNIM SLUČAJEVIMA (SPECIFIC INSTANCES)
Jedna od zadaća NKT je da pridonosi rješavanju pitanja koja se odnose na primjenu Smjernica u posebnim slučajevima, i to na nepristran, predvidljiv i pravičan način, u skladu s načelima i standardima iz Smjernica.

NKT će osigurati forum za raspravu i pomagati poslovnoj zajednici, radničkim organizacijama, drugim nevladinim organizacijama i relevantnim zainteresiranim strankama u rješavanju postavljenih pitanja na učinkovit i pravovremen način i u skladu s mjerodavnim pravom.

Pravila postupanja u posebnim slučajevima (napomena: Pravila Postupanja u posebnim slučajevima su u postupku izmjena i dopuna, a kako bi se prilagodila usvojenim izmjenama Smjernica)


KONTAKT TAJNIŠTVA NKT:

OECD — Nacionalna kontaktna točka

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Trg N.Š. Zrinskog 7-8

10 000 Zagreb

 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova:

Tel: +385 1 4597 786

E-mail: nkt-oecd@mvep.hr

 

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja:

Tel: +385 1 6109 765

E-mail: oecd-nkt@mingor.hr

 

 OECD LETAK 

 

IZVOR: https://investcroatia.gov.hr/nkt/ 

  • 00:00

Konferencija Zelena tranzicije industrije: izazovi i prilike, 13-15h, Metalska jezgra Čakovec

Zelena tranzicija postaje ključni globalni trend koji temeljito mijenja način poslovanja, proizvodnje i razmišljanja. U svjetlu rastuće zabrinutosti za klimatske promjene i očuvanje okoliša, poduzeća se sve više moraju usmjeriti prema održivim praksama.

 

Pročitajte više
  • 00:00

SASTANAK HORIZONTALNE RADNE GRUPE – ZELENA ULAGANJA S KOMOROM INŽENJERA STROJARSTVA I INŽENJERA ELEKTROTEHNIKE

20.3.2024. godine održan je sastanak Radne grupe za zelena ulaganja i predstavnika dvaju komora: Hrvatska komora inženjera elektrotehnike te Hrvatska komora inženjera strojarstva kako bi se raspravili aktualni izazovi.

Pročitajte više
  • 00:00

SASTANAK HORIZONTALNE RADNE GRUPE – ZELENA ULAGANJA S KOMOROM INŽENJERA STROJARSTVA I INŽENJERA ELEKTROTEHNIKE

20.3.2024. godine održan je sastanak Radne grupe za zelena ulaganja i predstavnika dvaju komora: Hrvatska komora inženjera elektrotehnike te Hrvatska komora inženjera strojarstva kako bi se raspravili aktualni izazovi.

Pročitajte više
vrh stranice