Aktualno

Fond Europskog vijeća za inovacije: 178 milijuna eura

11.01.2021.

Komisija je najavila prvi krug izravnih vlasničkih ulaganja putem novog Fonda Europskog vijeća za inovacije (EIC).

U 42 vrlo inovativna perspektivna nova poduzeća te mala i srednja poduzeća uložit će se vlasnički kapital ukupne vrijednosti od oko 178 milijuna eura kako bi im se pomoglo da razviju i prošire revolucionarne inovacije u zdravstvu, kružnom gospodarstvu, naprednoj proizvodnji i drugim područjima.

Automobilska industrija: Europa počinje s primjenom novih pravila o čišćim i sigurnijim automobilima

31.08.2020.

Sutra ( 1. rujna 2020.) se počinje primjenjivati Uredba EU-a o homologaciji i nadzoru tržišta motornih vozila. Donesena je u svibnju 2018., a cilj joj je sveobuhvatna reforma dosadašnjeg sustava homologacije i nadzora tržišta. Novim će se pravilima poboljšati kvaliteta i neovisnost homologacije i ispitivanja vozila, postrožit će se kontrola automobila koji se već nalaze na tržištu EU-a i učvrstiti cijeli sustav uvođenjem strožeg europskog nadzora.

Europski parlament: predmeti na kojim će europarlamentarci raditi do kraja 2020. godine

13.08.2020.

U narednim mjesecima zastupnici Europskog parlamenta trebali bi glasati o dugoročnom proračunu EU-a, novom zakonu o klimatskim promjenama i nastaviti raspravu o budućnosti Europe.

Dugoročni proračun i plan oporavka

U svibnju je Europska komisija predložila plan ekonomskog poticaja u iznosu od 750 milijardi eura koji bi uz revidirani prijedlog proračuna EU-a za 2021.-2027. Od 1,1 trilijuna eura trebao pomoći ublažavanju šoka zbog pandemije koronavirusa i otvoriti put održivoj budućnosti. Prijedlozi podliježu pregovorima s Europskim parlamentom i državama članicama u Vijeću.

Trgovinski sporazum između EU-a i Vijetnama stupio na snagu 1. kolovoza 2020.

03.08.2020.

Od 1. kolovoza, porezi na izvoz iz EU-a u Vijetnam su manji. To je neposredni učinak stupanja na snagu trgovinskog sporazuma između Unije i Vijetnama kojim će se u konačnici ukinuti carine na 99 % sve robe kojom dvije strane trguju. Europskim će poduzećima i poslovanje u Vijetnamu biti jednostavnije: odsad će moći ulagati i ravnopravno se natjecati s lokalnim konkurentima za ugovore s državnim tijelima. Gospodarske koristi su prema novom sporazumu usko povezane s jamstvima poštovanja radničkih prava, zaštite okoliša i Pariškog sporazuma o klimi zahvaljujući snažnim, pravno obvezujućim i izvršivim odredbama o održivom razvoju.

Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo, 20. srpnja 2020

21.07.2020.

Na prvom fizičkom sastanku Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo od siječnja 2020., ministri su detaljno raspravljali o strategiji From Farm to Fork, zelenoj arhitekturi paketa za reformu zajedničke poljoprivredne politike (CAP) i tržišnoj situaciji u kontekstu COVID-19 krize.

 

Glavni rezultati Vijeća za vanjske poslove, 13. srpnja 2020

14.07.2020.

Turska

Vijeće je imalo raspravu o Turskoj.

Turska je važna zemlja za EU s kojom bismo željeli da se naši odnosi ojačaju i razvijaju. To treba učiniti u skladu s vrijednostima, načelima i interesima EU. Istodobno postoje zabrinjavajući događaji, posebice na Istočnom Sredozemlju i u odnosu na Libiju, koji utječu na interese EU-a,

Izjavio  je Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku

Među državama članicama postignut je konsenzus da su odnosi EU i Turske trenutno napet zbog zabrinjavajućeg razvoja događaja koji su utjecali na interese EU-a, posebno u Istočnom Sredozemlju i Libiji. Ministri su se složili da Turska mora riješiti nekoliko ozbiljnih pitanja kako bi promijenila trenutnu dinamiku konfrontacija i stvorila okruženje za povjerenje.

Pregled stanja u području pravosuđa u EU-u za 2020

14.07.2020.

Europska komisija (10.srpnja 2020.) je objavila Pregled stanja u području pravosuđa u EU-u za 2020., usporedni pregled učinkovitosti, kvalitete i neovisnosti pravosudnih sustava svih država članica EU-a. Ovogodišnji Pregled stanja pokazuje daljnja poboljšanja učinkovitosti pravosudnih sustava u znatnom broju država članica. S druge strane, prema rezultatima danas objavljenog istraživanja Eurobarometra, građani u nekoliko država članica sve manje percipiraju pravosuđe kao neovisno.

vrh stranice
vrh stranice