Radionica projekta WIM 2 u HUP-u „Autonomni okvirni sporazumi o radu na daljinu u RH i utjecaj radničkih vijeća“

30.09.2016.

30.09.2016. U HUP-u je danas  održana radionica EU projekta WIM 2: Workers' Involvement – Straight to the Challenges, unutar kojeg socijalni partneri rade na pitanjima implementacije autonomnog okvirnog sporazuma o radu na daljinu, tzv. teleworka.
Nastavak je ovo višemjesečnog aktivnog rada socijalnih partnera, poslodavaca i sindikata, tijekom kojeg je izrađen prvi nacrt Smjernica za implementaciju autonomnog okvirnog sporazuma o radu na daljinu.
Sastanak je organiziran u cilju rješavanja nekih otvorenih pitanja do kojih se došlo prilikom izrade Smjernica, a uključuju: pitanje zaštite na radu i s njom vezane opreme i pokrivanja troškova takvog radnog mjesta od strane poslodavca, evidencije radnog vremena u slučaju rada na daljinu, ali i otvorenog pitanja definiranja i priznavanja ozljeda na radu kod takve organizacije poslova.
Predstavljen je i primjer dobre prakse, tvrtke Ericsson Nikola Tesla, gdje su izravnu primjenu rada na daljinu predstavili i komentirali, svatko sa svog gledišta, no izrazito pozitivno, predstavnici i poslodavca i sindikata te uspješne tvrtke.

U zaključcima se moglo čuti da je rada na daljinu već realnost u nekim velikim tvrtkama, no da Smjernice imaju za cilj olakšati primjenu ovog instituta onim poslodavcima i radnicima koji to žele. Rad na implementaciji okvirnog sporazuma će se nastaviti.


vrh stranice