Izjava povjerenice EU-a Connie Hedegaard o sporazumu Europskog vijeća za razdoblje do 2030.

24.10.2014.

Povjerenica Hedegaard izjavila je: "Kao povjerenica EU-a za klimu vrlo sam ponosna što je 28 čelnika EU-a, unatoč gospodarskoj nesigurnosti i drugim ozbiljnim međunarodnim krizama, uspjelo postići dogovor o tom neodgodivom klimatskom izazovu.
Obvezujuće četrdesetpostotno smanjenje emisija CO2 na domaćem europskom tržištu nije jednostavan zadatak. To će biti moguće postići samo temeljitom preobrazbom svih dijelova društva. Zbog toga je odluka čelnika EU-a o prihvaćanju prijedloga Komisije ambiciozan i važan korak naprijed: važan ne samo za Europu i Europljane, već i za ostatak svijeta. Time smo poslali snažan signal ostalim velikim gospodarskim silama i svim drugim zemljama: mi smo svoj dio obavili, sada vas pozivamo da slijedite europski primjer.

Da bi Europa mogla sigurno nastaviti putem koji vodi prema društvu s niskim udjelom ugljika, od iznimne je važnosti i činjenica da su čelnici prihvatili i cilj vezan uz obnovljive izvore energije koji je obvezujuć na razini EU-a, baš kao što je Komisija i predložila. Dobro je što su se složili i da će više raditi na energetskoj učinkovitosti, iako je Komisija u tom području priželjkivala ambicioznije odluke.

No smjer djelovanja do 2030. godine sada je zacrtan. Države, regije, općine, poduzeća, ulagači i građani sada znaju što nam je cilj. Danas je vrlo dobar dan za europsku klimatsku politiku."
vrh stranice
vrh stranice