Aktualno

Sažetak dnevnih novosti iz EU-a

Razlika u plaćama između muškaraca i žena: postignut sporazum o obveznoj transparentnosti plaća

15.12.2022.

Strukture plaća za usporedbu razina plaća trebale bi se temeljiti na rodno neutralnim kriterijima i uključivati rodno neutralne sustave ocjenjivanja poslova i klasifikacije. Oglasi za slobodna radna mjesta i nazivi poslova morat će biti rodno neutralni, a procesi zapošljavanja moraju se voditi na nediskriminirajući način. Ako izvještaji o plaćama pokazuju rodnu razliku u plaćama od najmanje 5%, poslodavci će morati provesti zajedničku procjenu plaća u suradnji sa svojim predstavnicima radnika. Države članice morat će uvesti učinkovite, razmjerne i odvraćajuće kazne, poput novčanih kazni, za poslodavce koji krše pravila. Radnik koji je zbog povrede pretrpio štetu imat će pravo na naknadu štete. Po prvi put, intersekcijska diskriminacija i prava nebinarnih osoba uključeni su u opseg novih pravila.

Pakt za vještine

11.11.2022.

Pakt za vještine  je središnji element Programa vještina za Europu. Njegovo članstvo raste na 1000 članova, uključujući velika multinacionalna poduzeća, MSP-ove, lokalne pružatelje osposobljavanja i gospodarske komore. Razvoj vještina u EU-u presudan je kako bi ljudi mogli što bolje iskoristiti zelenu i digitalnu tranziciju i gospodarski oporavak te kako bi se riješio problem nedostatka radne snage radi potpore konkurentnosti i održivom rastu poduzeća. Prema tome, prekvalifikacija i usavršavanje moraju se stvarno provoditi na terenu. 

EP želi trgovinske sporazume koji poštuju ekološka, radna i ljudska prava

06.10.2022.

Parlament želi uvesti sankcije kao posljednje sredstvo za trgovinske partnere EU-a koji krše standarde rada i zaštite okoliša.

Ukratko:

  • Trgovina EU mora doprinijeti ugljično neutralnom gospodarstvu
  • Parlament podupire plan Komisije za reformu poglavlja o trgovini i održivosti (TSD) u trgovinskim sporazumima
  • Zastupnici Europskog parlamenta proširili bi izmjene postojećih sporazuma

 

vrh stranice