AktualnoNedostatak medicinskog kadra u RH

20.09.2018.

18. rujna 2018. na inicijativu HUP-Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi održan je sastanak s predsjednicom Hrvatske komore medicinskih sestara Slavom Šepec i njenim suradnicima.

Predstavnici HUP-a Pavo Ćorluka, Maša Smokrović, Ružica Obradović i Marijana Filipić upozorili su na odlazak velikog broja medicinskih sestara/tehničara iz Republike Hrvatske, što dovodi do nedostatka medicinskog kadra te potrebe stvaranja uvjeta za zapošljavanje sestara iz drugih zemalja (Europske unije, EGP-a ili trećih zemalja).  HUP je zatražio od svojih članova da se očituju vezano uz potrebne kvote za određene djelatnosti pa tako i za zdravstvo. Dosadašnjih godina odobravane su kvote za zdravstvo, ali isključivo za doktore i magistre farmacije, ali ne i za medicinske sestre/tehničare. Zatražena je podrška HKMS obzirom će se od njih tražiti opravdanost zahtjeva poslodavaca.

 

 

Dostupnost usluge

12.09.2018.

Na sastanku članova HUP-Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi održanom 28. kolovoza 2018. godine raspravljalo se o problematici zdravstvene njege, fizikalne terapije i socijalne skrbi. Članovi su stava kako je potrebna jača suradnja i veće razumijevanje nadležnih institucija prema ovim djelatnostima kako bi se osigurala dostupnost usluge  svim pacijentima jednako neovisno o području na kojem jesu.
Također je istaknut problem sve većeg nedostatka medicinskih sestara/tehničara što u pitanje dovodi obavljanje djelatnosti.

Podrška i asistencija oboljelima od multiplesclerose

06.06.2018.

Za predstavnike ustanova koje provode zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u kući u Hrvatskoj udruzi poslodavaca održana je edukacija o podršci i edukaciji pacijenata oboljelih od multiple sclerose i njihovoh obitelji uključenih u program RebiPlus.
Edukacije je održala Ustanova za zdravstvenu njegu Ćorluka.


Ekonomska integracija osoba pod međunarodnom zaštitom: prilike i izazovi

12.03.2018.

Ekonomska integracija osoba pod međunarodnom zaštitom: prilike i izazovi, bila je tema Okruglog stola održanog 9. ožujka 2018. u Kući Europe u organizaciji Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Ekonomska integracija osoba pod međunarodnom zaštitom jedan je od ključnih preduvjeta opće integracije u društvo.

Kako bi se migrante što bolje uključilo u tržište rada važno je poznavanje hrvatskog jezika kao i kulturološka prilagodba zaposlenika i migranata. O izazovima s kojima se susreće u zapošljavanju 18 migranata govorio je Pavo Ćorluka. Naglasio je kako je potrebno predvidjeti dodatna sredstva za trošak mentorima koji bi migrante bolje poučili hrvatskom jeziku.

Predstavnici HUP-a s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem

27.02.2018.

27.02. 2018. Ministar uprave Lovro Kuščević sa suradnicima Mladenom Nakićem, pomoćnikom ministra, Alenom Marković i Kristinom Bosnić održao je sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca iz područja zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi, a vezano uz Zakon o ustanovama.
vrh stranice
vrh stranice