AktualnoZašto ustanove koje imaju privatnog vlasnika ne smiju biti dostupne svim građanima?

22.02.2019.

Zagreb, 22. siječnja 2019. – Potaknuti medijskim natpisima te  stavljanjem privatnih ustanova u negativan kontekst, Hrvatska udruga poslodavaca želi istaknuti kako su privatne ustanove već nebrojeno puta dokazale da imaju znanja, mogućnosti i kvalitetu za pružanje prijeko potrebne dopune javnom zdravstvenom sektoru i pozivamo sve dionike da se odmaknu od stigmatiziranja  privatnih zdravstvenih ustanova.

Nedostatak medicinskog kadra u RH

20.09.2018.

18. rujna 2018. na inicijativu HUP-Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi održan je sastanak s predsjednicom Hrvatske komore medicinskih sestara Slavom Šepec i njenim suradnicima.

Predstavnici HUP-a Pavo Ćorluka, Maša Smokrović, Ružica Obradović i Marijana Filipić upozorili su na odlazak velikog broja medicinskih sestara/tehničara iz Republike Hrvatske, što dovodi do nedostatka medicinskog kadra te potrebe stvaranja uvjeta za zapošljavanje sestara iz drugih zemalja (Europske unije, EGP-a ili trećih zemalja).  HUP je zatražio od svojih članova da se očituju vezano uz potrebne kvote za određene djelatnosti pa tako i za zdravstvo. Dosadašnjih godina odobravane su kvote za zdravstvo, ali isključivo za doktore i magistre farmacije, ali ne i za medicinske sestre/tehničare. Zatražena je podrška HKMS obzirom će se od njih tražiti opravdanost zahtjeva poslodavaca.

 

 

Dostupnost usluge

12.09.2018.

Na sastanku članova HUP-Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi održanom 28. kolovoza 2018. godine raspravljalo se o problematici zdravstvene njege, fizikalne terapije i socijalne skrbi. Članovi su stava kako je potrebna jača suradnja i veće razumijevanje nadležnih institucija prema ovim djelatnostima kako bi se osigurala dostupnost usluge  svim pacijentima jednako neovisno o području na kojem jesu.
Također je istaknut problem sve većeg nedostatka medicinskih sestara/tehničara što u pitanje dovodi obavljanje djelatnosti.
vrh stranice
vrh stranice