Aktualno

U HUP-u osnovana Koordinacija proizvođača, prerađivača i distributera kave

17.12.2019.

Zagreb, 17.12.2019. – U HUP-u je osnovana Koordinacija proizvođača, prerađivača i distributera kave kao dio jedne od HUP-ovih najjačih granskih udruga - HUP-ove Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede. Za predsjednika Koordinacije izabran je Josip Budimir, savjetnik Uprave Francka d.d, a za dopredsjednika Laurentiu Dimitriu, generalni direktor Nestlé za Hrvatsku, BiH i Sloveniju. Koordinacija je osnovana s ciljem stvaranja snažnije suradnje s relevantnim institucijama i daljnjeg unapređenja i podizanja kvalitete poslovanja industrije proizvodnje, distribucije i prerade kave.

U HUP-u predstavljen Nacrt konačnog prijedloga Zakona o poljoprivredi

25.10.2018.

Zagreb, 24.10.2018. – Danas je u HUP-u pred članovima Izvršnog odbora HUP- Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede bio predstavljen Nacrt konačnog prijedloga Zakona o poljoprivredi koji će uskoro biti upućen u 2. čitanje u saborsku proceduru. Nacrt je predstavio Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, a predstavljanju su nazočili Dalibor Kezele, predsjednik Izvršnog odbora HUP-UPIIP-a, Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a te ostali članovi udruge.

Zaključci Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo

17.04.2018.

Jučer (16. travnja 2018.) je održan sastanak Vijeća u formatu Poljoprivreda i ribarstvo. Niže donosimo zaključke sa sastanka, prema temama kojima su se ministri bavili:

Rasipanje hrane:

Ministri su razmijenili mišljenja o tome kako dodatno smanjiti rasipanje hrane u EU-u. Posebice je razmotren napredak u provedbi zaključaka Vijeća iz lipnja 2016. o gubitku i rasipanju hrane (1). U okviru tih zaključaka države članice i Komisija pozvane su da, počevši od 2018., periodično ocijene napredak u pogledu ostvarivanja niza mjera. Među tim mjerama su:

EK planira zabranu dvojne kakvoće hrane diljem EU

17.04.2018.

Europska komisija priopćila je u srijedu (11. travna 2018.) kako planira zabranu dvojne kvalitete hrane diljem bloka, a nakon pritužbi i pritiska zemalja članica srednje i istočne Europe.

 

Govoreći novinarima nakon mjesečnog sastanka, povjerenica EU za pravosuđe i potrošače Vĕra Jourová rekla je: "EK će pojačati borbu protiv dvostruke kakvoće hrane. Izmijenili smo smjernicu o nepoštenoj trgovinskoj praksi kako bismo imali crno-bijelo da je dvojna kakvoća hrane zabranjena. To će nacionalnim vlastima dati alat za koji su zatražili da se prekine ova praksa. Kao što je rekao predsjednik Juncker u rujnu prošle godine, ne može biti građana druge klase u EU."
vrh stranice
vrh stranice