Aktualno

U HUP-u predstavljen Nacrt konačnog prijedloga Zakona o poljoprivredi

25.10.2018.

Zagreb, 24.10.2018. – Danas je u HUP-u pred članovima Izvršnog odbora HUP- Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede bio predstavljen Nacrt konačnog prijedloga Zakona o poljoprivredi koji će uskoro biti upućen u 2. čitanje u saborsku proceduru. Nacrt je predstavio Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, a predstavljanju su nazočili Dalibor Kezele, predsjednik Izvršnog odbora HUP-UPIIP-a, Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a te ostali članovi udruge.

Zaključci Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo

17.04.2018.

Jučer (16. travnja 2018.) je održan sastanak Vijeća u formatu Poljoprivreda i ribarstvo. Niže donosimo zaključke sa sastanka, prema temama kojima su se ministri bavili:

Rasipanje hrane:

Ministri su razmijenili mišljenja o tome kako dodatno smanjiti rasipanje hrane u EU-u. Posebice je razmotren napredak u provedbi zaključaka Vijeća iz lipnja 2016. o gubitku i rasipanju hrane (1). U okviru tih zaključaka države članice i Komisija pozvane su da, počevši od 2018., periodično ocijene napredak u pogledu ostvarivanja niza mjera. Među tim mjerama su:

EK planira zabranu dvojne kakvoće hrane diljem EU

17.04.2018.

Europska komisija priopćila je u srijedu (11. travna 2018.) kako planira zabranu dvojne kvalitete hrane diljem bloka, a nakon pritužbi i pritiska zemalja članica srednje i istočne Europe.

 

Govoreći novinarima nakon mjesečnog sastanka, povjerenica EU za pravosuđe i potrošače Vĕra Jourová rekla je: "EK će pojačati borbu protiv dvostruke kakvoće hrane. Izmijenili smo smjernicu o nepoštenoj trgovinskoj praksi kako bismo imali crno-bijelo da je dvojna kakvoća hrane zabranjena. To će nacionalnim vlastima dati alat za koji su zatražili da se prekine ova praksa. Kao što je rekao predsjednik Juncker u rujnu prošle godine, ne može biti građana druge klase u EU."

EK: Direktiva o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom

12.04.2018.

Europska komisija je danas (12. travnja 2018.) predložila zabranu najštetnijih nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom kako bi se malim i srednjim prehrambenim i poljoprivrednim poduzećima osigurao pravedniji tretman­ i kako bi imali veću sigurnost i manju potrebu za upravljanjem rizicima nad kojima imaju malu ili nikakvu kontrolu. Uz to, prijedlog EK uključuje učinkovite provedbene odredbe: ako se utvrdi povreda, nacionalna tijela mogu izreći sankcije.

Komisija djeluje s ciljem povećanja povjerenja u znanstvene studije o sigurnosti hrane

12.04.2018.

Na zabrinutost građana izraženu u uspješnoj europskoj građanskoj inicijativi Komisija danas odgovara prijedlogom za poboljšanje transparentnosti znanstvenih studija u području sigurnosti hrane.

Prijedlogom, koji se temelji i na Komisijinoj provjeri primjerenosti općeg zakona o hrani, koji je donesen 2002. te ga je potrebno ažurirati; želi se postići sljedeće:

  • Bolji pristup građana informacijama dostavljenima Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) o odobrenjima koja se odnose na poljoprivredno-prehrambeni lanac
  • Mogućnost da Komisija zahtijeva dodatne studije i
  • Veća uključenost znanstvenika država članica u postupke odobravanja.

Milijuni školaraca u Europi zdravo se hrane zahvaljujući programu EU-a

15.03.2018.

Europska komisija je izvijestila da više od 30 milijuna djece diljem EU-a u okviru školskog programa EU-a u školama dobiva mlijeko, voće i povrće.

Tijekom školske godine 2016. – 2017. više od 12,2 milijuna djece u 79 000 škola sudjelovalo je u EU-ovu programu distribucije voća i povrća, a oko 18 milijuna djece sudjelovalo je u EU-ovu programu distribucije mlijeka, što je vidljivo u najnovijim izvješćima o praćenju. Riječ je o više od 74 000 tona voća i povrća i više od 285 000 tona mliječnih proizvoda distribuiranih uglavnom djeci u dobi od 6 do 10 godina. Osim podjele tih proizvoda, EU-ov školski program promiče zdrave prehrambene navike kod djece i uključuje posebne obrazovne programe o važnosti dobre prehrane i načina proizvodnje hrane.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je: "Od europskih poljoprivrednika dobivamo sigurnu i zdravu hranu visoke kvalitete te se naši najmlađi građani zdravo hrane zahvaljujući školskom programu i ujedno od malena uče odakle dolazi naša hrana i o važnosti okusa i hranjivosti. Komisija s ponosom sudjeluje na tom obrazovnom putu. U okviru zajedničke poljoprivredne politike osigurat će se 250 milijuna EUR za kontinuirano provođenje školskog programa EU-a u školskoj godini 2018. – 2019."

U okviru tog programa za svaku školsku godinu predviđeno je 150 milijuna EUR za voće i povrće te 100 milijuna EUR za mlijeko i druge mliječne proizvode. Upravo su odobrena sredstva za svih 28 država članica koje sudjeluju u programu u školskoj godini 2018. – 2019. i očekuje se da će ih Europska komisija donijeti do kraja ožujka.

Projekt Coca-Colina podrška mladima: Počinju prijave za tisuću mjesta na besplatnome obrazovnom programu za mlade nezaposlene osobe

22.02.2018.

Nezaposlene osobe u dobi od 18 do 30 godina koje ne sudjeluju u programima osposobljavanja od danas se mogu prijaviti na besplatni obrazovni program Coca-Colina podrška mladima koji će im pružiti mogućnost stjecanja znanja i vještina za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada u cilju smanjenja visoke nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj. Riječ je o trodnevnim radionicama koje će se za tisuću odabranih polaznika održati u dvanaest hrvatskih gradova – Bjelovaru, Dubrovniku, Kninu, Osijeku, Puli, Rijeci, Slavonskome Brodu, Splitu, Varaždinu, Vukovaru, Zadru i Zagrebu. HUP je dao podršku realizaciji ovog hvalevrijednog projekta.

U Upravno tijelo projekta prehrambene industrije i poljoprivrede na razini EU imenovana Maja Malić iz HUP-a

02.02.2018.

U Bruxellesu je 30. siječnja održan sastanak poslodavaca i sindikata prehrambene industrije na razini zemalja članica EU s europskim krovnim sindikalnim i poslodavačkim organizacijama Food & Drink Europe i EFFAT (Europska federacija sindikata hrane, poljoprivrede i turizma) na temu nedavno odobrenog projekta “New professions and career paths in the food and drink industry: Delivering high level industry skills in the digital economy”.
vrh stranice
vrh stranice