U Splitu održana Izborna Skupština Udruge nautičkog sektora

10.04.2017.

Na Izbornoj Skupštini HUP-ove Udruge nautičkog sektora održanoj 6. travnja 2017., u splitskom restoranu Velum, u neposrednoj blizini nautičkog sajma Croatia Boat Show odabran je novi Izvršni odbor odbor udruge u sastavu: Brečević Silvano, Almi d.o.o.Čalić Nevenka, Navela d.o.o., Čolić Neven, Garmin Hrvatska d.o.o., Knego Mario, Euromarine d.o.o., Marjan Dario, Nautika centar Nava d.o.o., Mihajlov Igor, Marine Club International d.o.o., Rudić Jure, Adriatic Challenge d.o.o., Šupuk Darko, D.Š. Savjetovanje d.o.o., Šurija Đek, Yacht Pool d.o.o., Topolovec Marijan, Marina Punat d.o.o., Vrgoč Damir, Bomi ship d.o.o. i Vuletić Roko, NCP Grupa d.o.o. Predsjednik udruge Roko Vuletić i dopredsjednici Romano Pičuljan i Nevenka Čalić dobili su još jedan mandat te će svoje dužnosti obavljati i slijedeće dvije godine. Na Skupštini su usvojeni i uobičajeni dokumenti udruge poput zapisnika, Izvješća o radu, a usvojen je i novi Statut udruge zbog uvođenja institucije počasnog članstva u Izvršnom odboru po kojoj se kao počasni članovi mogu imenovati ugledni stručnjaci za nautičku tematiku, predstavnici institucija i medija koji ne moraju biti članovi HUP-a.
Gost Skupštine Luka Lukčić, voditelj Online oglašavanja HTZ-a održao je prezentaciju pod nazivom Promocija nautičkog turizma. Posebno je naglasio da je jedan od ciljeva marketinške kampanje povećanje dnevne potrošnje nautičara za 15% koji putuju više i češće nego drugi turisti, a kampanja će se odvijati preko svih marketinških kanala i društvenih mreža. Članovi Skupštine izrazili su zadovoljstvo prezentacijom te time što je predstavnik Hrvatske turističke zajednice prisustvovao Skupštini jer nisu dovoljno informirani o aktivnostima koje provodi HTZ, a vezani su za nautiku. Zaključeno je kako treba nastaviti komunikaciju da bi promocija nautičkog turizma došla na željeni nivo te da je Udruga nautičkog sektora spremna svoje stručnjake i znanje staviti na raspolaganje HTZ-u. U tom smijeru ići će aktivnosti udruge koja će odmah zatražiti sastanak sa Hrvatskom turističkom zajednicom. Na Skupštini se razvila dosta burna rasprava oko Zakona o pomorskom dobru, natječajima za dodjelu koncesija ali i o crnom čarteru koji ugrožava poslovanje domaćih čarter tvrtki.

Skupštinu je moderirala direktorica udruge Vesna Ivić-Šimetin, a predsjednik Roko Vuletić je govorio o proteklim aktivnostima udruge te o planovima za buduće razdoblje. Tom prilikom je izjavio „Nastojat ćemo da se u nautički sektor vrati ono što putem boravišnih pristojbi navedeni sektor uplati u turističku zajednicu“. I dalje ćemo raditi na donošenju Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji se donosi već duži niz godina, a imamo naznake da bi na jesen mogao biti donesen. Želja mi je da se sve ostale usluge u nautici tretiraju kao čarter, npr. vezovi u marinama. Kao primjer ću navesti Italiju koja prednjači u izgradnji vezova u marinama i „igricama“ držanja cijena i i spuštanja cijena vezova. Njihove marine su sada jeftinije od hrvatskih te njihovi nautičari nemaju razloga držati brod u našim marinama nego dolaze na desetak dana. Kratkotrajni dolasci za marine ne predstavljaju problem i nemaju velikih negativnih odraza na poslovanje, ali to sigurno znači znatno manje prihode serviserima koje posluju u sklopu marina.
Tražit ćemo uvođenje mjesečnih i godišnjih vinjeta za nautičare kako bi se neki negativni aspekti naplate boravišne pristojbe i raznih ulaznica sveli na minimum. Tražit ćemo da predstavnik nautike po zakonu bude u Vijeću turističke zajednice na nacionalnoj razini.“

Pozvao sve prisutne da se sa svojim prijedlozima obrate Udruzi, iznesu svoja stajališta i probleme, a udruga će pronaći način da ta pitanja riješi na odgovarajući način. Usprkos ponekad suprostavljenim stavovima o pojedinim pitanjima, Izvršni odbor će i dalje nastojati naći kompromis, te samo sa usaglašenim pitanjima izlaziti u javnost.

vrh stranice