Skladištenje plina: cilj 90 % popunjenosti do 1.11. 2023.

24.11.2022.

Sigurnost opskrbe energijom: Komisija utvrdila dinamiku skladištenja plina za 2023., cilj 90 % do 1. 11. 2023.

Dobro popunjeni podzemni skladišni objekti pridonose sigurnosti opskrbe plinom u Uniji i čine energetski sustav EU-a otpornijim na značajan porast potražnje te na prekide opskrbe. Kako bi bila dobro pripremljena za zimu sljedeće godine, Europska komisija definirala je prijelazne ciljeve za ponovno punjenje skladišta plina u 2023

provedbenom aktu koji se temelji na Uredbi EU-a o skladištenju plina, Komisija je utvrdila načine na koje države članice mogu postići zajednički cilj od 90 % uskladištenog plina do 1. studenoga 2023. Konkretno, jučer donesenim provedbenim aktom utvrđuju se prijelazni ciljevi za veljaču, svibanj, srpanj i rujan 2023. za one države članice koje imaju podzemno skladištenje na svojem državnom području. 

Povjerenica za energetiku Kadri Simson izjavila je: „Ključno je da se već sad počnemo pripremati za iduću zimu. Moramo svesti na najmanju moguću mjeru učinak ruskih manipulacija i mogućih povećanja potražnje zbog vremenskih uvjeta ili globalnih tržišnih uvjeta. Utvrđivanjem dinamike napretka punjenja za 2023., tržišnim operaterima pruža se prijeko potrebna sigurnost i pomaže EU-u da sigurno prođe kroz zimu sljedeće godine. 

Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

 

vrh stranice