ODRŽANA SKUPŠTINA UDRUGE ENERGETIKE

28.11.2022.

28. studenog 2022. godine održana je redovna Skupština HUP Udruge energetike na kojoj su članovi razmotrili aktivnosti Udruge u proteklom razdoblju kao i ključni prioriteti kojim će se Udruga baviti u nadolazećem razdoblju.

Predsjednik Udruge, g. Emanuel Kovačić predstavio je ključne aktivnosti i teme na kojima se radilo: na nacionalnoj razini Udruga energetike uključila se u pripremu nacrta Zakona o vodiku koji je donesen ove godine. Nadalje, niz aktivnosti poduzet je na temu Verifikacije viška ušteda energije što je rezultiralo uvažavanjem predloženih korekcija i danim pojašnjenjima primjene Pravilnika od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Udruga je doprinijela u raspravi o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetskoj učinkovitosti. Udruga je predlagala povećanje blagajničkog maksimuma od trećeg kruga porezne reforme zbog značajnih troškova za prijenos utrška s maloprodajnih mjesta te je upozoravala kako su se ti troškovi udvostručili od početka primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Vlada je pokazala razumijevanje i provela prijedlog rasterećenja. Članovi Udruge energetike uključili su se aktivno u više međusektorskih radnih skupina Hrvatske udruge poslodavaca na aktualne teme: Zakona o radu, Uvođenje eura, Porezne reforme te Zakona o poticanju ulaganja.

U raspravi o programskim smjernicama za rad Udruge u 2023. godini, članovi su usuglasili važnost aktivnog praćenja i zagovaranja interesa energetskog sektora za pravednu i održivu zelenu tranziciju na EU i nacionalnoj razini. Kako bi se osigurala provedivost tranzicije, udruga će predlagati i zagovarati rješenja usmjerena na ubrzanje otklanjanja regulatornih i administrativnih prepreka za zelena ulaganja.
Također, za potrebe članica Udruge, planirane su edukativne aktivnosti iz područja financiranja zelene tranzicije za energetski sektor u suradnji s HUP Udrugom profesionalaca za fondove EU ali i drugim partnerima. Koordinacija distributera goriva nastaviti će raditi na olakšavanju uvjeta rada u smislu provedivosti obaveza (i u novoj godini izostaje pravovremeno tumačenje postupanja kod verifikacije ušteda) te ublažavanju ograničenja poslovanja koja su donesena usred energetske krize.
Na horizontalnoj razini, udruga će se sa ostalim granama HUP-a raditi na ublažavanju posljedica Zakona o extrarofitu koji je trenutno na eSavjetovanju.


vrh stranice