Prijedlog novog poreza na dobit diskriminira i kažnjava najuspješnije tvrtke

17.11.2022.

Šokirani smo Vladinim prijedlogom novog poreza na dobit jer je diskriminatoran i stavlja u nepovoljan položaj najuspješnije kompanije u Hrvatskoj. Ovo je kažnjavanje najuspješnijih tvrtki u našoj zemlji, tvrtki koje najviše pune proračun, zapošljavaju najviše ljudi, isplaćuju najveće plaće i najviše ulažu.

Tvrtke u Hrvatskoj nemaju ekstra zarade, dobit u ovoj godini jedva pokriva gubitke iz prošlih godina i potpuno je nejasno zašto Vlada ovo radi.

Pred nama je iduće godine kriza i recesija čiju dubinu sad ne znamo. Ono što znamo jest da se hrvatskim tvrtkama otkazuju narudžbe i da nam  treba snaga da preživimo recesiju i zadržimo radna mjesta.

Predlaže se donošenje poreza na porez, koji će sigurno zaustaviti investicije u razvoj, a to znači da neće biti novih radnih mjesta niti rasta plaća te ponovno postajemo nesigurna zemlja za poslovanje i neprivlačni ulagačima.

Uz Mađarsku smo jedina zemlja koja porez širi na cijelo gospodarstvo umjesto, kako je propisano Uredbom Europske Komisije, da se isti zadrži isključivo na energetskom sektoru, koji je ostvario neočekivanu dobit zahvaljujući poremećajima na tržištu uzrokovanim ratom u Ukrajini.

“HUP ne može podržati neopravdanu diskriminaciju velikih tvrtki koju ovaj prijedlog donosi. Također, porez se ne može uvoditi retroaktivno za 2022. godinu kada su već realizirani planovi investicija i zapošljavanja. Ovakav prijedlog neopravdano će penalizirati najuspješnije tvrtke, najbolje poslodavce i najveće investitore koji ujedno i najviše uplaćuju u državni proračun,“ ističe Irena Weber glavna direktorica HUP-a.

Umjesto novih poreza, HUP vrlo konkretno zagovara punu poreznu reformu i jače rasterećenje rada kroz povećanje osobnog poreznog odbitka i smanjenje poreznih stopa poreza na dohodak. To je put kojim će se osnažiti gospodarstvo, privući nove investicije, povećati plaće i otvoriti nova radna mjesta. 

 

vrh stranice