Sankcije EU-a Rusiji

Ukrajina: Sredstva iz kohezijskih fondova za potporu ljudima u bijegu od ruske invazije na Ukrajinu

09.03.2022.

Komisija je jučer (8.3. 2022.) donijela prijedlog djelovanja kohezijske politike za izbjeglice u Europi (CARE) kako bi se državama članicama i regijama omogućilo da pruže hitnu potporu ljudima koji bježe od ruske invazije na Ukrajinu. Prijedlogom CARE omogućuje se potrebna fleksibilnost u provođenju pravila kohezijske politike za razdoblje 2014. – 2020. radi brze preraspodjele dostupnih sredstava za hitnu potporu.

SANKCIJE: Republika BJELARUS-Vijeće uvelo sankcije za još 22 osobe i daljnja trgovinska ograničenja

04.03.2022.

Vijeće je odlučilo uvesti ciljane mjere ograničavanja s obzirom na djelovanja kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, koje su usmjerene na 22 visokopozicionirana člana bjeloruskog vojnog osoblja s obzirom na njihovu ulogu u donošenju odluka i strateškom planiranju koji su doveli do sudjelovanja Bjelarusa u ruskoj agresiji na Ukrajinu. Dvadeset članova bjeloruskog vojnog osoblja već je 24. veljače uvršteno na popis u istom kontekstu.

Europska unija pristala je danas (2.3. 2022.) isključiti ključne ruske banke iz SWIFT sustava, dominantnog svjetskog sustava financijskih poruka. Ova mjera spriječit će ove banke u obavljanju svojih financijskih transakcija diljem svijeta na brz i učinkovit način. Današnja odluka usko je usklađena s međunarodnim partnerima EU-a, poput Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

02.03.2022.

Predsjednica von der Leyen rekla je: “Europska unija je usvojila tri vala teških sankcija protiv ruskog financijskog sustava, njezinih visokotehnoloških industrija i korumpirane elite. Ovo je najveći paket sankcija u povijesti Unije. Današnja odluka o isključivanju ključnih ruskih banaka iz SWIFT mreže poslat će još jedan vrlo jasan signal Putinu i Kremlju.”

vrh stranice
vrh stranice