Regeneracija otvorila vrata učenicima

07.05.2018.

Povodom Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22.04., zabočka Regeneracija odlučila je 23. i 24.04. svoja vrata otvoriti učenicima trećih i četvrtih razreda OŠ K. Š. Gjalskog Zabok te ih upoznati s proizvodnim procesom u kojem se otpadni tekstil pretvara u gotov proizvod. Osim toga, učenicima je predstavljen zajednički projekt Regeneracije i Grada Zaboka – reGARDEN, urbani vrt koji se planira urediti na zapuštenom zemljištu kod Regeneracije, a koji predstavlja uvođenje novih urbanih sadržaja te povezivanja ekologije i kulture, a što su prisutnima obrazložili direktor Anđelko Švaljek i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek te zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek koja predsjeda gradskim odborom za ekologiju, kojeg je ispred gospodarstva i Regeneracija član.

Tema gospodarenja otpadom i njegovo odvojeno prikupljanje jedna je od čestih tema u našem društvenom prostoru, a s vremenom će postajati i sve bitnija. Zato smatramo važnim te osjećamo određenu dozu odgovornosti na neki način educirati najmlađe, senzibilizirati ih i potaknuti da o okolišu razmišljaju ne samo lokalno, već i globalno te im pokazati na koji način tvrtka Regeneracija djeluje ekološki i doprinosi očuvanju okoliša. Uz ekonomsku održivost kao svoj primarni cilj, Regeneracija svoje poslovanje temelji na načelima društvene odgovornosti što podrazumijeva i odgovorno ponašanje prema zajednici u kojoj poslujemo te prema okolišu i lokalno i globalno. Iako je problematika nekih drugih vrsta otpada znatno prisutnija kada se ističu problemi vezani uz gospodarenje otpadom, zanimljivo je skrenuti pažnju i na tekstilni otpad koji ima niz negativnih utjecaja na okoliš. Regeneracija inače godišnje prikupi i reciklira cca 6.000 t otpadnog tekstila koji zatim pretvara u sirovinu za proizvodnju netkanih tekstila kao gotovih proizvoda, a oni svoju namjenu pronalaze u zaštiti i izolacijama u građevinarstvu, u autoindustriji, namještajskoj industriji te mnogim drugima.

Također, učenici su upoznati i s projektom uštede voda koju tvrtka koristi u proizvodnom procesu, a koji je u jednom dijelu već i realiziran. Radi se o ideji prikupljanja oborinski voda – kišnice te njeno korištenje u određenim fazama procesa bojanja vunenog prediva te o već realiziranom zatvorenom sustavu korištenja tehnološke vode za potrebe grijanja i hlađenja u dijelu procesa izrade netkanih tekstila, čime je Regeneracija znatno smanjila potrošnju tog resursa.

Direktor Regeneracije Anđelko Švaljek naglasio je kako su dosad Dan planeta Zemlje obilježavali tematskom izložbom u reGALERIJI, a ove su godine odlučili predstaviti projekt reGARDEN, koji su definirali prošle godine, a u suradnji s Gradom njegovu realizaciju započeli prošle jeseni. Želja nam je da damo doprinos naporima koje poduzima gradska uprava, po mom mišljenju vrlo uspješno, u transformaciji Zaboka iz bivšeg industrijskog u kreativan, moderan grad postindutrijske ere. Našu ulogu u tom procesu vidimo kroz nuđenje lokalnih inicijativa tipa reGARDEN i reGARLEIJA te postupnoj transformaciji svojih poslovnih aktivnosti u smjeru jačanja proizvodnje tepiha i zauzimanja dominantne pozicije na tržištu opremanja interijera. Vjerujem da ćemo time pridonijeti jačanju percepcije Zaboka, kao grada kreativnih pojedinaca, aktivnosti te respektabilne kreativne industrije – rekao je Švaljek.

Valja istaći da je ovom prilikom direktor Švaljek uručio ravnatelju škole Tomislavu Polanoviću knjige za knjižnicu OŠ K. Š. Gjalski. Donacija je to M.E.P. Hrvatskog centra poslovne knjige i Poslovne inicijative „DOBRA HRVATSKA“ koje je Regeneracija član već nekoliko godina, a kroz koju se organiziranim i zajedničkim djelovanjem hrvatskih poslovnih subjekata doprinosi bržem i širem razvoju društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj.

 

 

vrh stranice