Sindikat IndustryAll EU i IndustryAll Global Union u HUP-u

05.03.2018.

13.2.2018. kolege iz SIND TOKG-a, Ljubica Hosni, Nenad Leček i Teute Krilić, skupa s glavnim tajnikom IndustriAll EU, Luc Triangleom i bivšim glavnim tajnikom IndustryAll Global Union-a, Jyrki Rainaom, posjetili su HUP. S njima je razgovarala Ana Falak, direktorica HUP-Udruge tekstilne i kožne industrije.
Kolege iz sindikata željeli su upoznati socijalne partnere-poslodavce s inicijativom da se radnicima u tekstilnoj i odjevnoj industriji unutar EU, ali i globalno poboljšaju uvjeti rada u smislu povećanja materijalnih prava i bolje zaštite na radu.

Sindikati ističu veliki jaz u raspodjeli unutar nabavnog lanca u kojem sama proizvodnja, time i radnici dobivaju najmanje. Također, uvjeti rada uvelike se razlikuju unutar EU i Azije što u konačnici utječe i na konkurentnost tvrtki. Kada bi se globalno primjenjivali odgovarajući standardi organizacije proizvodnje, smanjile bi se i postojeće velike razlike u cijeni proizvodnje među zemljama te ujednačile razlike među dionicima u nabavnom lancu.

Ideja sindikalista je potaknuti sve dionike u nabavnom lancu da u skladu s postulatima održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja prilagode pristup i model poslovanja, a u cilju ravnomjernije raspodjele i boljih uvjeta rada. Kao najugroženiju skupinu vide radnu snagu u Aziji, gdje se kao alarmantan primjer ističe požar u tvornici odjeće u Bangladešu 2012.g.

Više informacija dostupno na linku: http://www.industriall-union.org/100-days-until-current-accord-ends-labour-signatories-urge-brands-to-sign-onto-2018-accord
vrh stranice