Izvješće IEA o pripremama za opskrbu plinom 2023.-2024. godine

14.11.2022.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je godišnje izvješće vezano za stanje na tržištima prirodnog plina, LNG i električne energije, te posebno analize za 2023. i 2024. Osim analize navedenih tržišta energije, analiza sadrži i smjernice vezano za obnovljive izvore energije, dizalice topline i energetsku učinkovitost.

Izvješće Never Too Early to Prepare for Next Winter: Europe’s Gas Balance for 2023-2024 pokazuje da su skladišta plina u Europskoj uniji sada puna 95 % – što ih stavlja 5 % iznad petogodišnje prosječne razine popunjenosti. No, izvješće upozorava da sigurnost koju pružaju trenutne razine skladištenja, kao i nedavne niže cijene plina i neuobičajeno niske temperature, ne bi trebalo dovesti do pretjerano optimističnih zaključaka o budućnosti.
Proces punjenja skladišta plina u EU-u ove je godine pogodovao ključnim čimbenicima koji se možda neće ponoviti 2023. U slučaju potpunog prekida isporuke plina iz ruskog plinovoda u EU i oporavka kineskog uvoza LNG-a na razine iz 2021., nova analiza IEA-e pokazuje da bi se Europa mogla suočiti s izazovnim jazom između ponude i potražnje od 30 milijardi kubnih metara tijekom ključnog razdoblja za ponovno punjenje skladište plina u ljeto 2023. Ova praznina mogla bi predstavljati gotovo polovicu plina potrebnog za punjenje skladišta do 95% kapaciteta do početka sezone grijanja 2023.-24.

Nastavljajući se na IEA-in plan u 10 točaka za smanjenje ovisnosti Europske unije o ruskom prirodnom plinu koji je objavljen prošlog ožujka, IEA će u dogledno vrijeme predstaviti plan za osiguranje bilance plina u Europi za sljedeću zimu, pokazujući konkretne političke mjere potrebne za osigurati da skladišta budu popunjena do 95% kapaciteta do početka sezone grijanja 2023.-2024. i strukturno smanjiti potrošnju plina tijekom zime.


vrh stranice