Održana osnivačka skupština UN Global Compact mreže Hrvatske

05.10.2023.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca održana je Osnivačka skupština Global Compact Mreže Hrvatska. Osnivači, 15 organizacija članica UN Global Compact-a, na sjednici su usvojili Statut udruge Global Compact Mreže Hrvatska i donijeli odluku o osnivanju te predaji zahtjeva za registraciju Udruge.

 

Osnivači udruge Global Compact Mreža Hrvatska su:

Hrvatska udruga poslodavaca, Fortenova grupa, AD Plastik d.d., Mazars Cinotti Audit d.o.o., Agrivi d.o.o., Ernst & Young d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o., Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, Spona Code d.o.o., Hrvatski telekom d.d., INA d.d., Cemex Hrvatska d.d., Dalekovod d.d., RIT Croatia, Hendal d.o.o.

Na sjednici je potvrđen i Upravni odbor u dosadašnjem sastavu: Marinko Došen, predsjednik Uprave, AD Plastik d.d.; Matija Žulj, predsjednik Uprave, Agrivi d.o.o.; Marina Burazer, direktorica za ESG i marketing, Fortenova grupa; Irena Weber, glavna direktorica, Hrvatska udruga poslodavaca; Vali Marszalek, ESG direktorica za Adria regiju, Mazars Cinotti Audit d.o.o.; Marijana Sabljić, voditeljica sustava upravljanja i tima za održivost, Saponia d.d.

Global Compact Mreža Hrvatska u Hrvatskoj je aktivna od 2007. godine i danas broji 75 članica. Nakon 15 godina djelovanja unutar drugih organizacija, prvo UNDP-a, zatim HRPSOR-a i na kraju 10 godina unutar HUP-a, mreža je ispunila uvjete za osamostaljenje i nastavak samostalnog djelovanja unutar globalne mreže UN Global Compacta, najveće svjetske inicijative za korporativnu održivost koja globalno broji gotovo 24 000 organizacija članica. Nakon dovršetka registracije, Upravni odbor Global Compact Mreže Hrvatska raspisat će natječaj za izvršnog direktora/icu kako bi udruga od početka 2024. godine krenula sa svim aktivnostima.

Lokalne mreže UN Global Compacta, među kojima je i Hrvatska, unaprjeđuju korporativnu održivost na nacionalnoj i regionalnoj razini, pomažući tvrtkama da razumiju lokalne prilike, izazove i očekivanja. Nastavno na to izabran je Upravni odbor UN Global Compact Hrvatska koji dobiva mandat za daljnje upravljanje i vođenje mreže.

UN Global Compact najveća je svjetska inicijativa za održivi razvoj i korporativnu održivost, s gotovo 24.000 članica u 167 države i 62 lokalne mreže diljem svijeta. Kao posebna inicijativa glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, UN Global Compact dobio je mandat usmjeravanja i pružanja podrške poslovnoj zajednici diljem svijeta u napretku i ispunjenu Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030. Tvrtke članice i potpisnice ovog Globalnog sporazuma dužne su poslovati poštujući Deset načela UN Global Compacta koja uzimaju u obzir temeljne odgovornosti poslovanja u području ljudskih prava, rada, okoliša i borbe protiv korupcije, a koja se temelje na međunarodno prihvaćenim deklaracijama i konvencijama UN-a, te tako djeluju kao normativni autoritet za odgovorno poslovanje. Uključivanjem Deset načela u strategije, politike i procedure, te uspostavljanjem kulture integriteta, tvrtke ne samo da podupiru svoje osnovne odgovornosti prema ljudima i planeti, već i osiguravaju dugoročni poslovni uspjeh.

Tvrtke koje poštuju Načela UN Global Compacta, imaju bolju poziciju u međunarodnom poslovnom okruženju te mogućnost prepoznavanja potencijalnih komparativnih prednosti i razvijanje svoje konkurentnosti.

  

 

vrh stranice