U HUP-u završen ciklus radionica s UNICEF-om na temu dječjih prava u poslovanju

18.04.2023.

Dana 18. travnja završio je novi ciklus radionica „Djeca su naš najvažniji posao“ u partnerstvu s UNICEF Hrvatska koji se odvijao u 4 modula, a na kojem su se sudionicima dala znanja o Načelima o pravima djece i poslovanju. Radionice su namijenjene svim tvrtkama koje žele svoje poslovanje dovesti na visoku razinu društveno odgovornog poslovanja brigom o potrebama djece direktnim utjecajem na svoje zaposlenike, a posredno i na dobavljače i partnere.

Konvencija o pravima djeteta međunarodni je sporazum o ljudskim pravima koji utvrđuje građanska, politička, ekonomska, socijalna, zdravstvena i kulturna prava djece. Konvenciju je potpisalo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području ljudskih prava u povijesti.

Načela o pravima djece i poslovanju pomažu poduzećima utvrditi direktne i indirektne utjecaje poslovanja na djecu te predlažu niz koraka i aktivnosti koje poduzeća mogu poduzeti na radnom mjestu, na tržištu ili u zajednici kako bi ispunili svoju korporativnu odgovornost za poštivanje prava djece.

Na početku svog života djeca su potpuno ovisna o drugima.

Djelovanje ili nedjelovanje vlada snažnije utječe na djecu nego na odrasle stoga se i stavovi djece trebaju čuti i uzeti u obzir pri donošenju političkih odluka. Društvene promjene imaju često negativan utjecaj na djecu. Briga o razvoju djece ključna je za dobrobit svakog društva, a cijena koju društvo plaća za neuspjeh djece je velika.

 

Radionicama je prisustvovalo 40-ak sudionika koji su na kraju primili i potvrdu o usavršavanju u ovom području.  

 

UNICEF je razvio razne alate korisne za kompanije u području poslovanja i dječjih prava:

-        alat za pružanje smjernica u postupku uključivanja dječjih prava u politike poduzeća: https://sites.unicef.org/csr/policy.html.

-        alat za podršku poduzećima kako bi lakše uključila perspektivu dječjih prava u svoje procjene utjecaja: https://sites.unicef.org/csr/assessments.html.

-        alat koji pomaže poduzećima da svoje izvještavanje o dječjim pravima usklade s GRI okvirom (i drugim okvirima kao npr. UN Global Compact): https://sites.unicef.org/csr/reporting.html.

-        izvještaj u kojem je navedeno kako poduzeća mogu kreirati učinkovit sustav pritužbi u slučajevima povrede dječjih prava: https://sites.unicef.org/csr/remediation.html.

-        alat koji nudi smjernice za poduzeća u vezi s uključivanjem dionika po pitanju dječjih prava u okviru poboljšanja standarda i praksi poduzeća u odnosu prema djeci: https://sites.unicef.org/csr/engagement.html.

izvještaj koji sadrži inspirativne primjere poduzeća koja su integrirala dječja prava u svoje poslovanje: https://sites.unicef.org/csr/engagement.html
vrh stranice