Novi član HUP-a: Statkraft d.o.o.

02.05.2023.

Statkraft je vodeća tvrtka u području hidroenergije na međunarodnoj razini te je ujedno i najveći europski proizvođač obnovljive energije. Proizvodnjom energije na matičnom tržištu, u Norveškoj, Statkraft se bavi već 125 godina, a svoje je poslovanje tih davnih godina započeo iskorištavanjem hidroelektričnog potencijala u norveškim planinama. Statkraft je u potpunosti (100%) norveška državna tvrtka koju odlikuje stabilno financiranje i odličan kreditni rejting (A-).

Čak 96% današnje proizvodnje energije ove tvrtke dolazi iz obnovljivih izvora. Statkraftov globalni proizvodni kapacitet je više od 20.000 MW, a godišnji proizvodni kapacitet je 70 TWh električne energije. Tvrtka ima u vlasništvu više od 400 elektrana te u njoj radi više od 5300 zaposlenih u 21 zemlji.

Na hrvatskom tržištu, putem podružnice sa sjedištem u Zagrebu, Statkraft je prisutan od 2021. Hrvatska podružnica osnovana je jer Statkraft planira razvijati projekte u području vjetroelektrana i solarnih elektrana – Hrvatska u obnovljivim izvorima energije ima izuzetan potencijal rasta.

Uz nekoliko zaposlenih developera projekata u hrvatskom uredu, ukupno gledano trenutačno između 15 i 20 zaposlenika Statkrafta iz globalnog tima radi na projektima i aktivnostima vezanim uz Hrvatsku. Nekoliko projekata zasad je u razvojnoj fazi u Hrvatskoj, a Statkraftov je cilj napraviti barem 50 MW kapaciteta u vjetroelektranama i solarnim elektranama godišnje, nakon što se uspostavi željena dinamika razvoja projekata.

Sudjelovanjem u radu Hrvatske udruge poslodavaca, specifično HUP-Udruge energetike, Statkraft svojom ekspertizom i dugogodišnjim iskustvom poslovanja na nizu tržišta želi doprinijeti boljem i bržem razvoju sektora obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, tim više što Hrvatska ima vrlo ambiciozne planove u području energetike koji uključuju povećanje proizvodnog udjela električne energije iz obnovljivih izvora s trenutačnih 28 na preko 36 posto do 2030. Globalno, međunarodno iskustvo, te visoki standardi kojima se Statkraft ponosi prilikom planiranja i realizacije projekata, mogu biti vrijedan doprinos ubrzavanju zelene energetske tranzicije i prijelaza na obnovljive izvore energije u Hrvatskoj.

Više o Statkraftu, globalnim operacijama, tržištima na kojima je prisutan te aktivnostima u Hrvatskoj možete saznati na https://www.statkraft.hr.

 

vrh stranice