Novi član HUP-a: Selekcija.hr

19.05.2022.

Zamislite da želite psihometrijsku procjenu 3500 zaposlenika. Što vam je potrebno?

2013 godina: 25 psihologa i studenata à 5 mjeseci rada.

2022 godina: 1 psiholog i à 5 dana rada.

Upravo to Selekcija.hr omogućuje:

·       brže i jeftinije testiranje 

·       veću sigurnost procjene (bez grešaka izazvanih ljudskim faktorom)

·       jednostavniju i ugodniju prijavu na testiranje, bolji UX

Vratimo se na sam početak..

Firma je nastala iz ideje da se izbjegne tromo i zastarjelo papir-olovka testiranje, odnosno da se procjena kandidata za posao automatizira i ubrza. Psihološkim testovima za posao (ne kliničkim!) može se procijeniti koliko je netko savjestan u poslu, dinamičan, proaktivan, temeljit, otporan na stres ili sklon timskom radu.

Direktor firme (Slobodan Jović) imao je tu ideju odavno, no za provođenje ideje trebao mu je programer. U travnju 2015., tijekom razgovora za posao s jednom kandidatkinjom, doznao je da joj je suprug programer koji je odustao od traženja posla i radi kao vozač dostavljač jer su ga velike IT tvrtke odbijale. Slobodan se odmah zainteresirao i pozvao ga na psihološko testiranje iako je programer bio pomalo nesiguran u svoja stručna znanja. A bio je nesiguran jer pametni ljudi znaju koliko ne znaju pa mogu izgledati nesigurno. Rezultati testiranja bili su toliko dobri da ga je Slobodan odmah zaposlio unatoč nedostatku iskustva.

Tko je taj čovjek? Riječ je o Draganu Prljiću, suosnivaču Selekcije.hr, koji je 2015. razvio softver za platformu Selekcija.hr, koji danas koristi preko 100 tvrtki u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

 

U kriznoj godini brojali su najveći broj novozaposlenih

Kao tvrtka službeno su osnovani 2016-e, s postupnim povećanjem zaposlenika do skoka novozaposlenih u kriznoj 2021.

,,Danas imamo 13 zaposlenika, mladu i veselu ekipu koja voli svoj posao…''

„Tvrtke koje su tijekom pandemije morale digitalizirati procjenu zaposlenika i koje su postale naši klijenti sada niti ne razmišljaju o povratku na staro jer više ne mogu zamisliti procjenu kandidata i zaposlenika bez softvera Selekcija.hr/ Recruiter.hr. Pandemija je ostavila pozitivan trag na naše poslovanje jer je pomogla u ubrzanju svih procesa automatizacije te povećanju efikasnosti sustava

Poslovanje smo proširili na skoro sve susjedne zemlje. Naša platforma koristi se Španjolskoj, Čileu, Meksiku, a planirano je korištenje platforme Recruiter.hr u Egiptu i Saudijskoj Arabiji. .'' 

 

Želimo pomoći HR-ovcima da se fokusiraju na ljude i izbjegnu popratne administrativne poslove

Iz Selekcije poručuju da im je vizija učiniti upravljanje ljudskim resursima jednostavnim:

,,Procjena zaposlenika može biti zanimljiva i jednostavna, a dosadni administrativni zadaci nevidljivi.”

Osim toga, rade na tome da omoguće i nove, inovativne psihološke testove koji kvalitetom neće zaostajati za postojećim.

,,Možda smo prvi u svijetu, zajedno s Odsjekom za psihologiju (FFZG) izdali upitnik ličnosti koji se temelji isključivo na procjeni fotografija, tzv. Photo5 test i sigurno prvi u regiji izdali smo Adaptivni test kognitivnih sposobnosti koji ovisno o rješenju prvog zadatka, prema Item response theory i postavljenom algoritmu, nudi sljedeći zadatak čija je težina prilagođena kandidatu i na taj način brže i preciznije procjenjuje kognitivne sposobnosti kandidata za posao.”

Ovo je prepoznala i Hrvatska psihološka komora koja im je 2018. omogućila da postanu ovlašteni izdavač testova. Kao potvrda da idu u dobrom smjeru 2022. godine osvojili su posebnu nagradu „Budi uzor 2020” na međunarodnoj izložbi inovacija, prototipova i poslovnih planova.

U neke od svojih procesa već su uveli umjetnu inteligenciju (AI) i ubrzano je uvode i u ostale procese koji to omogućuju. 

O učlanjenju u HUP…

,,O HUP-u smo znali iz medija, a odlučili smo učlaniti se nakon što je gđa. Helena Budiša izabrana za predsjednicu Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Podružnice Dalmacija, jer vjerujemo u njene sposobnosti i stručnost pa i pozitivne promjene koje može uvesti u cijelu udrugu poslodavaca, ne samo Podružnicu Dalmacija.

 Smatramo da je jako važna usmjerenost prema zajednici pa svaki mjesec organiziramo besplatne webinare s aktualnim temama iz ljudskih resursa i besplatne edukacije za studente koji žele raditi u ljudskim resursima. Isto smo prepoznali i u HUP-u koji organizira predavanja i edukacije svojim članovima te predlaže reforme cijelog društva. ''

 

vrh stranice