(Ne)mogućnost korištenja programa i fondova Europske unije

27.04.2018.

Na inicijativu HUP-Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb održan je  4. travnja 2018. sastanak predstavnika Udruge u sastavu  Jadranka Primorac, Ognjen Bagatin, Domagoj Račić i Marijana Filipić s državnom tajnicom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Natašom Mikuš Žigman i Sanijem Ljubunčićem, načelnikom sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu.

Na sastanku se razgovaralo o potencijalima zdravstvene industrije ali i izazovima s kojima se u poslovanju suočavaju privatne zdravstvene ustanove.

Prema dostupnim podacima u Hrvatskoj je registrirano više od 1200 privatnih zdravstvenih ustanova, a privatni zdravstveni sektor zapošljava ukupno 16% zdravstvenih djelatnika (oko 12. tis.), te raspolaže sa 17% medicinske opreme. Procjenjuje se da su tijekom 2017. godine pacijenti izravno u privatnim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj ostavili više od 3 milijarde kuna, plaćanjima iz “džepa” što predstavlja konstantan rast, a u odnosu na 2016. godinu rast od preko 20%, što predstavlja respektabilnu snagu u ukupnom rastu i razvoju hrvatskog gospodarstva temeljenog na znanju.

Privatni poduzetnici u zdravstvu investirali su značajna financijska  sredstva u opremu,  prostor, akreditacije, te obrazovanje svojih zaposlenika, a kako bi se poduzetništvo u zdravstvu dalje razvijalo, potrebna su jasna pravila koja vrijede za sve gospodarske subjekte u Republici Hrvatskoj.  

Državna tajnica Mikuš Žigman složila se kako je zdravstveni  sektor važno prepoznati kao vrlo bitan gospodarski čimbenik koji već danas značajno doprinosi novom zapošljavanju, razvoju hrvatskog gospodarstva temeljenog na znanju, povećanju domaće konkurentnosti i rastu BDP-a.

Nakon sastanku državnoj tajnici dostavljeni su prijedlozi Udruge

 

vrh stranice