Najave događanja

Zakon o radu - HUP webinar za sektor turizma, 17. veljače u 12 h

09.02.2023.

Pozivamo vas na webinar na temu „Izmjene i dopune Zakona o radu za poduzetnike iz djelatnosti ugostiteljstva i turizma“ koji će se održati putem Teams platforme u petak, 17. veljače 2023. s početkom u 12,00 sati. (predviđeno trajanje je do cca 13,30 h).

Webinar će voditi Josipa Klišanin, MROSP - načelnica Sektora za rad u Upravi za rad i zaštitu na radu i Nenad Seifert, direktor HUP-a Rijeka.

 

Hrvatska udruga poslodavaca uključena u obilježavanje Europskog tjedna za sigurnost i zdravlje na radu

20.10.2020.

Europski tjedan za sigurnost i zdravlje na radu koji se održava od 19.-23. listopada 2020. vrhunac je svake kampanje za zdrava mjesta rada. U tom razdoblju održavaju se stotine događaja za podizanje svijesti diljem EU-a i šire, te se potiče njihova medijska pokrivenost, a ujedno to je savršena prilika za uključivanje u kampanju. Kampanje za zdrava mjesta rada ključan su dio napora za povećanje osviještenosti o sigurnosti i zdravlju na radu diljem Europe. Njihova je poruka jasna: „Zaštita na radu važna je svima. Dobra je za vas. Dobra je za posao.”

Hrvatska udruga poslodavaca se uključila u obilježavanje Europskog tjedna za sigurnost i zdravlje na radu na način da su HUP Koordinacija zaštite na radu i Hrvatsko društvo za medicinu rada zajedno pripremili preporuke pod nazivom „Preporuke za poslodavce kod povratka radnika na posao u razdoblju popuštanja mjera zaštite tijekom epidemije Covid – 19“.

07. 07. 2020. - HUP RI, On-line radionica "Promišljajmo zajedno...donošenje poslovnih odluka u vremenima velike neizvjesnosti", 14:00-16:00 sati

07.07.2020.

U utorak, 07. srpnja 2020. u trajanju od 14:00 - 16:00 sati, održati će se On-line radionica za poduzetnike na temu: "Promišljajmo zajedno....donošenje važnih odluka u vremenima velike neizvjesnosti"
 
Radionicu organizira  HUP Regionalni ured Rijeka u partnerstvu s CEPOR - Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, STEP RI znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci i Akademijom za poduzetništvo Europskog fonda za jugoistočnu Europu.

Radionica je namijenjena poduzetnicima suočenim s izazovima donošenja važnih poslovnih odluka u vremenima velike neizvjesnosti. 

Radionica će omogućiti razmjenu iskustava o problemima i prilikama u poslovanju nastalih kao posljedica krize. Cilj radionice je dobiti ideje za prilagodbu svog poslovanja novim okolnostima i omogućiti održivost poslovanja.

Okosnicu radionice čine sljedeće teme:

-           Ključne promjene u poslovanju 

-           Prilike i izazovi kao posljedica promjena u poslovanju 

-           Kako zadovoljiti potrebe klijenata i zaposlenika i ostati konkurentan?

Ovo neće biti klasični webinar na kojemu samo sjedite i slušate predavanje, a neće biti ni klasični panel na kojem nekoliko poduzetnika dijeli svoja iskustva.

Boris Vukić iz Adizes SEE održat će kratko uvodno izlaganje, a nakon toga, u organiziranoj diskusiji, u manjim grupama, svoja iskustva i razmišljanja imat ćete priliku razmjenjivati upravo vi, poduzetnici. U završnom dijelu, rezime radionice i svoj pogled na razvoj poslovanja dat će Boris Popović, suvlasnik i direktor poduzeća Alarm automatika iz Rijeke.

On-line radionica će se održati putem aplikacije Zoom. Za početak, potrebno je napraviti prijavu za sudjelovanje, a nakon prijave poslat ćemo Vam vrlo jednostavne upute i link putem kojeg ćete moći pristupiti on-line radionici. Broj mjesta je ograničen, a prijaviti se možete do petka 03.07.2020. do 16 sati.
05.03. 2020. Radionica "Integritet u poslovanju: Etika i donošenje odluka", Visoka poslovna škola PAR, Trg Riječke rezolucije 4, Rijeka, 11:00

05.03.2020.

Hrvatska udruga poslodavaca Regionalni ured Rijeka,  Global Compact mreža Hrvatska pri HUP - u i CentarODličnosti U POslovanju – CODUPO organiziraju radionicu : Integritet u poslovanju: Etika i donošenje odluka. Radionica će se održati u prostorima Visoke poslovne škole PAR, Trg Riječke rezolucije 4, 51000, Rijeka, u trajanju od 11:00 - 13:00 sati.


Na radionici će se  polaznicima prikazati  osnove razumijevanja etike i integriteta te njihovog utjecaja na korporativnu kulturu, i objasniti kako se poslovna etika primjenjuje u organizacijama kroz različite aspekte programa etike i usklađenosti. Polaznici će dobiti uvid u praktične alate i strategije za izgradnju etičke kulture s ciljem zaštite integriteta te kolika je važnost i utjecaj poslovne etike na cjelokupno poslovanje kako bi se na odgovarajući način smanjili reputacijski rizici koji su s time povezani.
Kvaliteta i stil vodstva utječe na postavljanje „tona“ cjelokupnog poslovanja. Taj ton utječe na interne procese poslovanja ali i na komunikaciju prema eksternim dionicima. Ako vodstvo promiče integritet, dobro upravljanje i najviše etičke standarde, takvo ponašanje reflektirat će se na komunikaciju unutar organizacije ali i prema van. U ovom kontekstu, ton predstavlja kvalitetu i stil ponašanja menadžmenta na svim razinama koje treba biti transparentno i s integritetom.

Edukacija će također dati odgovore na pitanja: Kako pojedinci donose etičke odluke? Kako znaju je li neka odluka etična? Zašto pojedinci donose neetičke odluke unatoč tome što znaju da su neetičke? Odgovori na ova pitanja pomoći će polaznicima u razumijevanju i prihvaćanju vlastitih etičkih odgovornosti te etičnom razmišljanju, reagiranju i donošenju odluka.

Pregled programa: 

Integritet 
Što je integritet i zašto je važan u poslovanju? 
Kako mjerimo integritet? Kako možemo znati da je netko osoba integriteta? 
 
Etičko donošenje odluka 
Koji je krajnji standard etike? Zašto bi trebali biti etični? 
Etički pristupi u odlučivanju 
Čimbenici u procesu odlučivanja 
Važnost vrijednosti u procesu donošenja odluka 
Što motivira pojedince, koje su njihove vrijednosti i kako donose (ne)etičke odluke? 
Zašto ljudi postaju ne etičniji? 
Strategije moralnog isključivanja 
Modeli u rješavanju etičkih dilema 
 
Kako izgraditi kulturu temeljenu na integritetu 
Sedam razina organizacijske svjesnosti 
Kako motivirati zaposlenike da se ponašaju u skladu s vrijednostima tvrtke? 
Stvaranje kulture povjerenja i odgovornosti 
Etičnost na svim razinama „Tone at the top“, „Mood in the middle“, „Buzz at the bottom“


O voditeljici edukacije, dr.sc. Silviji Vig: 
Svoju profesionalnu karijeru usmjerila je u područja bihevioralne i poslovne etike, izgradnje organizacijske kulture i autentičnog vodstva te implementacije programa usklađenosti i etike. Dosadašnje radno iskustvo stjecala je više od dvadeset godina na menadžerskim pozicijama u zemlji i regiji. Doktorirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na temu Utjecaja poslovne etike na uspješnost poslovanja poduzeća iz čijeg istraživanja je proizašao i model izvrsnosti – VIG Model™. 
Od 2015. godine posjeduje prestižni certifikat LPEC - Leading Professional in Ethics and Compliance, Američke asocijacije za etiku i usklađenost. Bila je dugogodišnji gost predavač na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, te predavač i nositelj nekoliko kolegija iz područja menadžmenta na drugim obrazovnim ustanovama. Autor je brojnih znanstvenih članaka iz područja organizacijske kulture i vodstva, poslovne etike i usklađenosti; certificirani je NLP Master Practitioner, NLP Master Practitioner Coach i Executive Coach, član NLPEA – NLP Association of Excellence i International Coach Federation - ICF-a.

18. 02. 2020., 29. sjednica GSV Primorsko - goranske županije, Slogin kula 2, 13:00

18.02.2020.

Na dan 18. veljače 2020., održati će se sjednica  Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije.

U ovom jednogodišnjem mandatu Gospodarsko - socijalnim vijećem predsjeda HUP, predsjednica je Maša Smokrović.

Predsjednica je zakazala  29. sjednicu GSV PGŽ, koja će se održati u utorak 18. veljače 2020. godine u prostorijama Županije, na adresi Slogin kula 2, sala za sastanke 601, VI. kat, s početkom u 13:00 sati

Dnevni red je slijedeći:
1.    Usvajanje zapisnika sa 28. sjednice
2.    Stanje u gospodarstvu PGŽ
3.    Razno
 
Uvodno izlaganje pod točkom 2. "Stanje u gospodarstvu PGŽ" održati će pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ Melita Raukar.

14.02. 2020. Sjednica Savjeta za konkurentnost Urbane aglomeracije Rijeka, Grad Rijeka, Korzo 6., 13:00 sati

14.02.2020.

8. sastanak  Tima za unaprjeđenje poslovne infrastrukture (u nastavku: PPI) koji djeluje pri Savjetu za konkurentnost Urbane aglomeracije Rijeka, održati će se u petak, 14. 02. 2020., u 13:00 sati u prostoru Grada Rijeke, Korzo 6

Za sastanak se predlaže sljedeći dnevni red:

1. Usvajanje dnevnog reda

2. Usvajanje zapisnika 6. sastanka Tima

3. Zaključci Izvješća Tima za PPI za 2018. godinu (temeljem 7. on-line sastanka)

4. Plan rada Tima za PPI za 2020. godinu

5. Prezentacije i rasprava o aktualnim projekatima PPI 

6. Razno

06. 12. 2019. Sjednica GSV-a PGŽ, Konferencijska sala Primorsko-goranske županije, Slogin kula 2, Rijeka

06.12.2019.

Dana 06. prosinca 2019. godine (petak) održati će se  sjednica GSV PGŽ,. Sjednica će,  obzirom da će se održati u predblagdansko vrijeme i da se mandat trenutnom predsjedništvu GSV PGŽ bliži kraju, biti radno-svečanog karaktera.
 
Službeni dio sjednice započet će u 12:30 sati a svečani dio, kojeg će obilježiti zakuska uz druženje, započet će u 13:00 sati, u prostorijama Županije, sali za sastanke 601, na adresi Slogin kula 2, VI. kat.
 

Dnevni red sjednice će biti:

1) Usvajanje zapisnika sa 27 sjednice GSV-a,

2) Izvještaj predsjednika o radu (u pisanom obliku) u ovogodišnjem mandatu,

3) Izbor predsjednika i zamjenika u mandatu 2020 g.,

4) Razno.

Sjednici će, iznimno, prisustvovati i članovi GSV PGŽ i njihovi zamjenici.

U slijedećem mandatu predsjednik GSV PGŽ biti će izabran od strane predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca.

 

 

12. 11. 2019. Radionica: E-račun u javnoj nabavi, Ekonomski fakultet Rijeka, dvorana Aneks, 11:00

12.11.2019.

HUP Regionalni ured Rijeka u suradnji s FINA-om, organizira  seminar na temu: „ E-račun u javnoj nabavi“.  Seminar će se održati u utorak  12. studenoga 2019. godine s početkom u 11:00  sati u prostorijama Ekonomskog fakulteta Rijeka, dvorana Aneks,Ul. Ivana Filipovića 4 .

Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (NN 94/2018, u daljnjem tekstu: Zakon) u punoj primjeni je od 01.07.2019. godine te od tog datuma svi obveznici javne nabave moraju račune u postupcima javne nabave slati i zaprimati putem centralne platforme prema Europskoj normi o elektroničkom izdavanju računa 16931-1:2017.  FINA kao provoditelj Zakona, vodi i održava Servis e-Račun za državu kao Centralnu točku preko koje se razmjenjuju svi računi s osnove javne nabave. Na radionici će biti prezentiran koncept rada sustava kao i uloga pojedinih sudionika u funkcioniranju sustava.

Radionica je interaktivna te će pokriti iskustva iz primjene e-računa nakon stupanja na snagu zakonskog roka te probleme sa kojima se susreću korisnici, a predavači na radionici su predstavnici FINA-e.

Sudjelovanje na seminaru je besplatno za članove HUP-a.

08. 11. 2019, Radionica „Priprema – pozor – prijenos", STEP RI Radmile Matejčić 10 (Sveučilišni kampus na Trsatu), s početkom u 10:00 sati

08.11.2019.

U sklopu Tjedna obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja, CEPOR, STEP RI i HUP Regionalni ured Rijeka, organiziraju radionicu „PRIPREMA – POZOR – PRIJENOS“, Priprema za prijenos poslovanja s osnivača na nasljednika. Radionica se održava u sklopu Tjedna obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja.

Odluka o budućnosti poduzeća nakon odlaska u mirovinu i povlačenja iz biznisa aktualna je za svakog trećeg poduzetnika u Hrvatskoj. Naime, gotovo trećina poduzetnika u Hrvatskoj u šestom je desetljeću života i godinama kada je potrebno upitati se – na koga i na koji način prenijeti poslovanje svog poduzeća / obrta. U razvijenim europskim zemljama koje imaju dugu tradiciju poduzetništva visoko je razvijena svijest o složenosti prijenosa poslovanja. S druge strane, u Hrvatskoj, prema rezultatima Business Transfer Barometar istraživanja 5.300 poduzeća s oko 57.000 zaposlenih predstavljaju posebno rizičnu skupinu čiji vlasnici ne poduzimaju potrebne korake u cilju pripreme za prijenos poslovanja i nemaju dovoljno informacija o složenosti i trajanju ovog procesa.

Cilj radionice je potaknuti vlasnike na pravovremenu pripremu za prijenos poslovanja kako bi se izbjeglo donošenje odluka o budućnosti poduzeća / obrta pod pritiskom iznenadnih i nepredvidivih okolnosti.

Tijekom radionice bit će govora o sljedećim temama:
Zašto je važno pripremiti se za prijenos poslovanja?
Zatvaranje i likvidacija poduzeća / obrta kao posljedica loše pripreme za prijenos poslovanja
Koga uključiti u pripremu za prijenos poslovanja?
Uloga vlasnika, nasljednika i radnika u prijenosu poslovanja
Kako se pripremiti za prijenos poslovanja?
Sudjelovanje na radionici je besplatno, a broj polaznika je ograničen. Prijave se zaprimaju putem obrasca na web stranici.

 

vrh stranice
vrh stranice