Komisija predlaže aktivaciju opće klauzule o odstupanju u sklopu fiskalnog okvira

23.03.2020.

Komisija je podnijela prijedlog o aktivaciji opće klauzule o odstupanju u okviru Pakta o stabilnosti i rastu kao dio strategije za brz, odlučan i koordiniran odgovor na pandemiju koronavirusa. Nakon što Vijeće potvrdi njezin prijedlog, državama članicama omogućit će se da poduzmu mjere kako bi primjereno odgovorile na krizu, odstupajući pritom od proračunskih zahtjeva koji bi se inače primjenjivali u sklopu europskog fiskalnog okvira.

Prijedlog predstavlja važan korak u ispunjavanju obveze Komisije da iskoristi sve instrumente ekonomske politike koji su joj na raspolaganju kako bi pružila potporu državama članicama u zaštiti građana i ublažavanju teških društveno-gospodarskih posljedica pandemije.

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Danas predlažemo maksimalnu fleksibilnost naših pravila koja će našim nacionalnim vladama omogućiti da podupru svoje sustave zdravstvene skrbi i osoblje. ali i ljude koji su teško pogođeni krizom. Želim osigurati najbolji mogući odgovor na ljudsku i društveno-gospodarsku dimenziju pandemije koronavirusa.

Pandemija koronavirusa snažan je udar na europsko i svjetsko gospodarstvo. Države članice već su donijele ili su u postupku donošenja proračunskih mjera za povećanje kapaciteta svojih zdravstvenih sustava i pružanje pomoći onim građanima i sektorima koji su posebno pogođeni. Te će mjere, zajedno s padom gospodarske aktivnosti, dovesti do znatno većih proračunskih deficita u državama članicama.

  • Komisija poziva Vijeće da što prije podrži njezin prijedlog.
  • Komisija je spremna poduzimati daljnje korake ovisno o razvoju situacije.

 

Kontekst

Komisija i Vijeće već su pojasnili da se pandemija koronavirusa smatra „neuobičajenim događajem izvan kontrole države”. Komisija smatra da je potrebna mnogo veća fleksibilnost u okviru Pakta o stabilnosti i rastu kako bi se europski građani i poduzeća zaštitili od posljedica krize i kako bi se pomoglo gospodarstvu u razdoblju nakon pandemije. Stoga je Komisija odlučila predložiti aktivaciju opće klauzule o odstupanju u okviru Pakta o stabilnosti i rastu.

Strategija Komisije za ublažavanje negativnih gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa uključuje korištenje pune fleksibilnosti Unijina okvira za fiskalne i državne potpore, mobilizaciju proračuna Unije kako bi grupa EIB-a omogućila kratkoročnu likvidnost za MSP-ove te usmjeravanje 37 milijardi EUR u borbu protiv koronavirusa u okviru investicijske inicijative kao odgovora na koronavirus.

Današnji prijedlog uslijedio je nakon Komisijina donošenja Privremenog okvira za mjere državne potpore kojim će se državama članicama omogućiti da poduzećima svih vrsta osiguraju dovoljnu likvidnost i zadrže kontinuitet ekonomske aktivnosti za vrijeme i nakon pandemije koronavirusa.

 

Više informacija

Komunikacija o aktivaciji opće klauzule o odstupanju

vrh stranice