EU vijesti - Covid19

Mapiranje kretanja unutar EU zbog Covid-19 i trgovina izvan EU

15.10.2020.

Države članice EU-a donijele su Preporuku o koordiniranom pristupu ograničavanju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19. To uključuje klasifikaciju regija (zelenih, narančastih, crvenih i sivih) na temelju lokalne epidemiološke situacije uz veću jasnoću i predvidljivost bilo kojih mjera koje ograničavaju slobodno kretanje u Europskoj uniji.

Prijedlog Komisije uključuje zajednički sustav mapiranja zasnovan na kodu u boji (zelena, narančasta, crvena, siva), zajednički kriteriji za države članice pri odlučivanju hoće li uvesti ograničenja putovanja, zajednički pristup za putnike iz 'crvenih područja' (testiranje i samokarantena), kao i jasnije i pravovremene informacije za javnost.

Koronavirus: Komisija potpisala ugovor o zajedničkoj nabavi s tvrtkom Gilead za opskrbu Remdesivirom

09.10.2020.

Komisija je danas (8. listopada 2020.) potpisala okvirni ugovor o zajedničkoj nabavi s farmaceutskom tvrtkom Gilead za opskrbu do 500 000 tretmana za liječenja Veklury-em, što je tržišni naziv za Remdesivir, te priliku za povećanje ponude iznad 500 000 tretmana. U ovoj zajedničkoj nabavi sudjeluje 36 potpisnika Sporazuma o zajedničkoj nabavi, uključujući sve zemlje EU, zemlje EGP-a, Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i šest zemalja kandidata i potencijalnih kandidata (Albanija, Republika Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo * i Bosna i Hercegovina). Sve zemlje sudionice sada mogu predati svoje narudžbe za izravnu nabavu Vekluryja. Veklury je u ovoj fazi jedini lijek s uvjetnim odobrenjem za stavljanje u promet u EU za liječenje bolesnika s COVID-19 kojima je potrebna opskrba kisikom.

Globalni odgovor na koronavirus: WHO i Komisija osnovali Vijeće za promicanje suradnje

11.09.2020.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus osnovali su jučer (10. rujna 2020.) Vijeće za promicanje suradnje na visokoj razini te su bili domaćini prvog sastanka Vijeća, koje će predvoditi rad okvira za globalnu suradnju Akcelerator pristupa alatima za borbu protiv bolesti COVID-19 (Akcelerator ACT) u cilju ubrzanja razvoja i primjene cjepiva, testova i lijekova protiv bolesti COVID-19 te poboljšanja zdravstvenih sustava.


vrh stranice