EU mobilizira hitnu pomoć za Hrvatsku nakon potresa

23.03.2020.

Kao što je predsjednica EK, von der Leyen jučer ponovila u svom telefonskom pozivu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, Europska komisija je u potpunosti solidarna s Hrvatskom nakon potresa tijekom vikenda.

Hrvatska je aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU. U neposrednom odgovoru, Europska komisija već je pomogla da se mobiliziraju šatori, kreveti, madraci, grijalice i vreće za spavanje iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije kako bi se brzo otpremili u pogođena područja.

"EU je tu da pomogne Hrvatskoj u ovom teškom trenutku. Europska podrška je već na putu. Vrlo sam zahvalan Sloveniji, Mađarskoj, Austriji i Italiji na njihovim ponudama kroz naš Mehanizam civilne zaštite. Naše misli su sa svima koji su pogođeni i s nacionalnim prvim odazivima na mjestu događaja. Spremni smo pružiti daljnju pomoć ", rekao je povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, Janez Lenarčič.

Centar za koordinaciju kriznih reakcija Europske unije 24/7 redovito je u kontaktu s hrvatskim vlastima usko prati situaciju i usmjerava pomoć EU.

Više info dostupno je na: Emergency Response Coordination Centre 

vrh stranice