Izvršni odbor HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva održao sastanak s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i države imovine Ivanom Paladinom

25.03.2022.

Izvršni odbor HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva predvođen glavnim direktorom HUP-a Damirom Zorićem i predsjednikom Izvršnog odbora Mirkom Habijancem, održao je sastanak s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i države imovine Ivanom Paladinom, ravnateljicom Uprave za trgovinu i politiku javne nabave Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ninom Čulina, ravnateljem Uprave za EU fondove i strateško planiranje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Damirom Šoštarićem, predstavnicima najvećih javnih naručitelja i drugim uvaženim gostima. Sastanku su nazočili državni tajnik Željko Uhlir te savjetnica ministra Helena Jelić.

Centralna tema sastanka bila je eskalacija cijena građevinskih materijala, provedba Zaključka Vlade o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda te primjena Posebnih uzanci o građenju i Kolektivnog ugovora za graditeljstvo (pročišćeni tekst, treće izmjene i dopune) u postupcima javne nabave.

 Svi sudionici prepoznaju rast cijena prijetnjom za realizaciju postojećih i budućih projekata te za uspješno povlačenje sredstava iz fondova Europske unije. Suglasni su kako je zbog trenutne neodržive situacije nužno hitno provesti predmetni Zaključak Vlade, obračunati i isplatiti izvođačima građevinskih radova pripadajući dio razlike u cijeni materijala, dok preostali dio povećanog troška materijala snose izvođači. Stoga je prioritet žurno usvajanje metodologije obračuna razlike u cijeni, službeno praćenje kretanja cijena ključnih materijala i izrada indeksa za obračun razlike u cijeni građevinskih radova po uzoru na slovenski primjer.

Radna skupina Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, u koju je uključen HUP, intenzivno radi na izradi metodologije i pravne podloge za eskalaciju cijena građevinskih radova, a HUP-Udruga poslodavaca graditeljstva predložila je usvajanje metodologije koju je izradio nezavisni stručnjak Vladimir Skendrović.

Predsjednik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva Mirko Habijanec naglasio je potrebu da se javni natječaji usklade s tržišnom realnošću i ugovaraju promjenjive cijene, primjena Uzanci i granskog kolektivnog ugovora te tako osigura odgovarajuća raspodjela rizika između naručitelja i izvođača građevinskih radova te nesmetana realizacija projekata. U tom cilju potrebno je izvršiti uskladbu Zakona o javnoj nabavi i Zakona o obveznim odnosima.

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, pozvao je javne naručitelje na provedbu Zaključka kojim je Vlada osigurala pretpostavke za daljnji rast građevinskog sektora, zamašnjaka gospodarstva, koji je izložen nelojalnoj konkurenciji iz trećih zemalja.

Ministar Ivan Paladina iskazao je razumijevanje za istaknute probleme te potporu građevinskom sektoru, kao i odlučnost da osobno, u međuresornoj komunikaciji i na razini Vlade, učini potrebne napore u cilju podizanja svijesti o nužnosti hitne provedbe Zaključka o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda. Podržao je primjenu Posebnih uzanci o građenju u praksi te suštinsko uključivanje Zaključka Vlade i Uzanci u Zakon o javnoj nabavi. Ministar je najavio radni sastanak s HUP-udrugom poslodavaca graditeljstva kako bi se detaljnije raspravili prijedlozi i inicijative Udruge radi postizanja transparentnih rješenja na korist svih dionika.

vrh stranice