HUP Rijeka: Ključno je postići balans između isplativosti poslovanja i primjene potrebnih epidemioloških mjera

23.04.2020.

Rijeka, 23. travnja 2020. - Hrvatska udruga poslodavaca putem svojih regionalnih ureda uputila je poziv donositeljima odluka da se mjere krenu popuštati kako bi se postigao balans između isplativosti poslovanja i primjene potrebnih epidemioloških mjera.

"Za otvaranje objekata u turizmu ključna su pitanja otvaranja državnih granica prema zemljama koje drže sličan ritam epidemiološke kontrole, a kojima RH poslovno i prometno gravitira (Austrija, Njemačka, Slovenija, nadamo se uskoro i Italija) – koji će biti kriteriji za otvaranje „normalnog“ putničkog prometa između Hrvatske i nama najinteresantnijih emitivnih tržišta i hoće li se i kojim tempom otvarati granice za turistička putovanja, najvažnija su pitanja na koja čekamo odgovore", kazao je Nenad Seifert, direktor HUP-ovog regionalnog ureda Rijeka.

Iz HUP-a ističu kako su dosadašnje mjere Vlade RH bile horizontalne i s prioritetom očuvanja zaposlenosti, a sada su potrebne mjere usmjerene prema specifičnim sektorima i regijama te je nužno razmišljati i o investicijama koje će sačuvati poslovanje.

"Pozdravljamo pozitivne primjere jedinica lokalne uprave i samouprave koje su prepoznale kako je nužno da i one preuzmu dio odgovornosti za opstanak lokalnog gospodarstva,  primjerice na način kao što je Primorsko – goranska županija, kroz izmjene proračuna predvidjela više od 3,5 mil.kn za izravne potpore poduzetnicima i poljoprivrednim gospodarstvima, te još 2 mil. kn za subvencije kamata u korištenju mjera poslovnih banaka", naglasio je Seifert.

Krizu ćemo lakše zaustaviti aktivnom suradnjom lokalne uprave sa domaćom industrijom, ističu iz HUP-a i pozivaju ostale županije i gradove da se aktivnije uključe kroz svoje mjere. Naknada za korištenje javnih površina, najam gradskih prostora, komunalna naknada, odvoz komunalnog otpada, spomenička renta samo je dio onoga što se može i mora ukinuti za vrijeme dok nema poslovnih aktivnosti, zaključili su u HUP-u.

vrh stranice