Vijesti

HUP - Ukidanje koncesijske naknade na lučkim područjima - prijedlog za hitnu provedbu

06.04.2020.

Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja od 19. ožujka 2020. te Odluka o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj od 23. ožujka 2020. izrazito utječu na poslovanje objekata koji plaćaju koncesijsku naknadu za obavljanje djelatnosti benzinske postaje na lučkim područjima te koncesije za obavljanje djelatnosti opskrbe brodova gorivom za koje se izdaju temeljem Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru.

CJELOVITI DOPIS HUP-a PREUZMITE OVDJE

Pregled ekonomskih kretanja – 6. travnja 2020.

06.04.2020.

1. Obujam industrijske proizvodnje u veljači pao za 2,1 % na godišnjoj razini; rast 0,9 % u odnosu na siječanj

-  Na godišnjoj razini, industrijska je proizvodnja pala u Rudarstvu i vađenju za 5,7% i u Prerađivačkoj industriji za 0,6%, a u Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasla je za 1,8%.

- Na mjesečnoj razini, industrijska je proizvodnja porasla u Rudarstvu i vađenju za 7,3% i u Prerađivačkoj industriji za 3,1%, a u Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pala je za 2,9%.

- Za više detalja vidjeti priopćenje DZS-a.

Uputa o zaštićenim računima za blokirane poslodavce

06.04.2020.

Sredstva Potpore se isplaćuju poslodavcu - poslodavac koji je blokiran mora otvoriti zaštićeni račun. Poslodavac primatelj potpore broj zaštićenog računa mora dostavizi u HZZ da bi na njega bila isplaćena sredstva.

Fizička osoba, krajnji korisnik koji je blokiran mora svom poslodavcu dostaviti br. zaštićenog računa na koji bi se plaća u konačnici isplatila. Za pretpostaviti je da oni koji su blokirani već imaju zaštićeni račun, u protivnom ga isto moraju otvoriti.

Više info na: https://www.fina.hr/otvaranje-zasticenog-racuna

HUP: Ne smije se dogoditi da država kasni s plaćanjima

06.04.2020.

Zagreb, 6. travnja 2020. - Drugi paket ekonomskih mjera pomoći gospodarstvu pogođenom posljedicama pandemije koronavirusa pokazao je da je Vlada prihvatila molbe poslodavaca koji sada imaju jasniju sliku kako planirati svoje poslovanje, a radnici veću sigurnost da će sačuvati svoju radna mjesta i prihode. 

HUP: Apel HUP-a za proširenjem mjera za očuvanje radnih mjesta na tvrtke koje su morale otpuštati bit će usvojen

05.04.2020.

Zagreb, 5. 4. 2020. - Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja najavu Ministarstva rada i mirovinskog sustava da će se na sjednici Upravnog vijeća HZZ-a u ponedjeljak usvojiti zamolba HUP-a kojom je zatraženo da se potpore za očuvanje radnih mjesta omoguće i svim poslodavcima koji su bili primorani otpuštati radnike i zatvoriti tvrtke prije stupanja na snagu paketa tzv. travanjskih mjera Vlade RH.

 

E-propusnice za vozače

04.04.2020.

Obavještavamo vas da se vozači teretnih vozila u tuzemnom i međunarodnom transportu mogu kretati bez e-Propusnica jedino ako se nalaze u teretnom vozilu dok obavljaju prijevozničku djelatnost i ukoliko kod sebe imaju jedan od sljedećih dokumenata:

vrh stranice
vrh stranice