Vijesti

HUP upozorava: Tržište rada gotovo ne postoji - bez ozbiljnijeg rasterećenja poslodavaca uskoro neće postojati niti proizvodne tvrtke!

20.09.2018.

Zagreb, 20. rujna 2018. - Hrvatska udruga poslodavaca održala je konferenciju za medije na kojoj su iznijeli svoja stajališta i zahtjeve na temu predloženih izmjena poreznih zakona i najavljene mirovinske reforme.

Hrvatska se nalazi u vrlo ozbiljnom položaju zbog nedostatka radne snage na tržištu zbog čega je nužno porezne promjene usmjeriti na rasterećenje troškova rada kako bi mogli dodatno ulagati u rast plaća. Prostor za ulaganje u rast plaća isključivo iz dobiti kompanija u potpunosti je iscrpljen, a bez dobiti  tvrtki ugrožava se investicijski i razvojni potencijal, a time i održivost poslovanja tvrtki. 

U pojedinim regijama situacija zahtijeva čak i pripremu katastrofičnih scenarija po pitanju nedostatka radne snage;  poslodavci iz svih regija Hrvatske upućuju HUP-u sad već dramatične apele o nedostatku radne snage i upozoravaju da su prisiljeni otkazivati ugovorene poslove i narudžbe kao i plaćati penale jer nemaju dovoljno radnika s kojima bi napravili posao.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a: „S predloženim izmjenama poreznih zakona neće se ništa promijeniti. Došli smo do dna, patimo od kroničnog nedostatka radne snage. Možda se u Zagrebu ne vidi toliko taj nedostatak, ali od naših članica iz drugih dijelova Hrvatske neprestano nam pristižu apeli i upozorenja. Posla ima više nego ikad, ali nema ga nitko napraviti. Bazen je ispražnjen. Kad smo apelirali ranije na Vladu, nisu dizali kvote za strane radnike, a sad kad su ih podigli, nitko ne dolazi raditi kod nas. Naravno, uz takvo opterećenje rada i kad naši radnici idu van, tko bi došao raditi kod nas? Svugdje u okruženju su plaće veće i ne treba posebno objašnjavati što će se dogoditi otvaranjem Austrije i Slovenije. Nismo jedini s problemom manjka radne snage i moramo biti svjesni da nam problem nisu samo Njemačka i Irska - i zemlje u našem neposrednom okruženju otvaraju natječaje za nova radna mjesta, na tisuće njih, kojima pozivaju i naše radnike.“

HUP poslao Mariću detaljan dokument prijedloga porezne reforme: Tražimo snažnije rasterećenje gospodarstva i smanjenje ukupnog troška rada

14.09.2018.

HUP smatra kako treći krug porezne reforme mora prvenstveno poslužiti daljnjem rasterećenju gospodarstva i poduzetništva u Republici Hrvatskoj, čime bi se utjecalo na stvaranje uvjeta za veće plaće i zadržavanje radne snage. Držimo kako je ovaj paket zakonskih prijedloga porezne reforme korak u dobrom smjeru. Ipak, ističemo kako je, s obzirom na činjenice koje ukazuju na alarmantnu demografsku sliku u RH te nužnost bržeg gospodarskog rasta, potrebno napraviti jači iskorak u istom pravcu.

11.09. Konferencija Novog Lista – Razvoj otoka

13.09.2018.

Direktor HUP-a Rijeka, sudjelovao je, kao gost, na konferenciji „Razvoj otoka“ u organizaciji riječkog Novog Lista. Na konferenciji su izlagali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar turizma Gari Cappelli te pomoćnik ministra mora prometa i infrastrukture Anđelko Petrinčić. Cilj konferencije je bio približiti javnosti odredbe novog Zakona o otocima, a uz to i sve one inicijative kojima je zadatak pomoći daljnjem razvoju mnogobrojnih hrvatskih otoka. Naglasak konferencije bio je na poticaju ulaganjima odnosno investicijama u otoke, sa ciljem da se otvore nova radna mjesta, zadrže postojeći i privuku novi ljudi koji će živjeti i raditi na našim otocima.

Od listopada na snazi dodatno označavanje goriva i vozila za sve distributere i uvoznike na nacionalnoj razini

11.09.2018.

HUP- Udruga energetike je u srpnju izradila „Vodič o identifikaciji kompatibilnosti odgovarajućeg goriva i vozila za cestovni promet“ koji je smjernica za primjenu obveze dodatnog označavanja goriva i vozila temeljem Direktive o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva (014/94/EU). Obveza dodatnog označavanja goriva i vozila stupa na snagu 12. listopada 2018. godine. Nova standardizacija označavanja goriva trebala bi biti pomoć potrošačima da lakše prepoznaju gorivo koje odgovara njihovom vozilu.

 

Treba napraviti veći broj natječaja s manjim iznosima

05.09.2018.

Nakon što je prošlotjedni natječaj Ministarstva gospodarstva i poduzetništva i obrta za 53 milijuna kuna, koji je po metodi "najbrži prst" trajao tek nevjerojatnih 35 sekundi ekspresno poništen zbog sumnji u regularnost, poduzetnici s nestrpljenjem iščekuju novi poziv. Da se izbjegne paradoks da o dodjeli EU novca, ili bar ulasku u drugi krug, odlučuje klik miša već kvaliteta, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) iznijet će prijedloge resornom ministarstvu za redizajn uvjeta.
vrh stranice
vrh stranice