Vijesti

Komisija predstavila farmaceutsku strategiju za Europu

27.11.2020.

S namjerom da pacijentima zajamči pristup inovativnim i cjenovno pristupačnim lijekovima te podupre konkurentnost, inovacijske kapacitete i održivost farmaceutske industrije u Uniji, Komisija je danas (25.11. 2020.)  donijela farmaceutsku strategiju za Europu. Strategijom će se Europi omogućiti da uspostavi stabilne lance opskrbe zahvaljujući kojima će čak i u kriznim vremenima moći ispuniti svoje farmaceutske potrebe.

Demantij HUP- Udruge poslodavaca u obrazovanju RH na tekst objavljen u Novom listu 24. listopada

27.11.2020.

U tekstu objavljenom 24. listopada 2020. u tiskanom izdanju Novog lista, dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci prof.dr.sc. Alan Host, koristeći se znanstveno neprimjerenim metodama i pokazujući fundamentalno nerazumijevanje odgovornog financiranja obrazovanja javnim novcem, optužuje potpuno neopravdano privatne visokoškolske ustanove za nelojalnu konkurenciju. Uz to, prejudicirajući budućnost Zakona o HKO koji je još u procesu izmjena potpuno besmisleno širi paniku među studentima stručnih studija. Ključne teze koje dekan Host koristi u intervjuu su neispravne i zato krenimo redom.

HUP: Pregled statističkih objava u tjednu 23.-27.11.2020.

27.11.2020.

Realni sektor

Prva procjena tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju 2020.

-   Prema prvoj procjeni DZS-a, sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje pozitivnu stopu promjene od 6,9%, a u odnosu na isto tromjesečje 2019. realno je manji za 10,0%. Među komponentama BDP-a pad je vidljiv u svim kategorijama BDP-a, osim u potrošnji države koja je zabilježila blagi rast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u trećem tromjesečju 2020. realno je manja za 7,6% u odnosu na isto tromjesečje 2019. Na pad BDV-a najviše je utjecao znatan pad realne dodane vrijednosti u djelatnostima trgovine, prijevoza, smještaja i ugostiteljstva. Određeni segmenti gospodarstva, poput sektora informacija i komunikacija, poljoprivrede, građevinarstva, ali i poslovanja nekretninama su i u ovom turbulentnom razdoblju zabilježili rast aktivnosti.

-   U najnovijoj objavi DZS-a, stoji i kako je (sezonski prilagođeni) godišnji pad u drugom tromjesečju iznosio -15,5% (u odnosu na raniju objavu od -15,1%), dok je u prvom tromjesečju ostvaren rast u iznosu od 0,3%. To znači da je prosječna stopa pada BDP-a u prvih devet mjeseci iznosila -8,4%. Ovakva kretanja uvelike se poklapaju s ranijom procjenom HNB-a, i nešto manje s procjenom Ekonomskog instituta na temelju CEIZ indeksa.

BusinessEurope: Podrška oporavku tvrtki štiti radnike

27.11.2020.

Danas se putem videokonferencije sastalo Vijeće predsjednika BusinessEurope-a, a na poziv g. Antonia Saraive, predsjednika Konfederacije portugalskog poslovnog sektora, CIP.

Predsjednici i generalni direktori njezinih 40 nacionalnih federacija članica razmijenili su mišljenja s predstavnikom portugalske vlade o prioritetima budućeg portugalskog predsjedanja EU.

Ugostitelji na zajedničkoj konferenciji za medije izašli sa svojim prijedlozima protumjera: Bez adekvatnih kompenzacija prijeti nam crni scenarij

26.11.2020.

Zagreb, 26.11.2020. - Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostorijama HUP-a, predstavnici svih relevantnih ugostiteljskih udruženja zajedničkim su nastupom predstavili prijedloge kompenzacijskih mjera koje bi bilo potrebno uvesti kako bi se spriječio crni scenarij prema kojemu je ugroženo više od 100.000 radnih mjesta dok brojnim objektima prijeti propast poslovanja.

 

vrh stranice
vrh stranice