Vijesti

Započeo projekt Lokalnim partnerstvom do svijeta rada

11.07.2018.

U Splitu, 10. srpnja 2018., u zgradi Splitsko-dalmatinske županije, održana je konferencija za medije povodom početka EU projekta „Lokalnim partnerstvom do svijeta rada“. Projekt je prisutnim predstavnicima medija predstavio Ranko Milić, predsjednik Clustera za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split koji je ujedno i nositelj projekta.

 

MOGUĆA NESTAŠICA LIJEKOVA U SLJEDEĆIM TJEDNIMA Dugovi prema veledrogerijama dostižu dvije milijarde kuna s rokovima plaćanja duljim od dvije godine i bez naznaka za podmirenje

HUP-ova i EBRD-ova „Inicijativa privatnog sektora za mlade“ osvojila nagradu „Emerging Europe Awards“

05.07.2018.

Zagreb, 5.7.2018. - Inicijativa privatnog sektora za mlade koju su 2017. godine zajednički pokrenuli Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji s privatnim tvrtkama, profesionalnim udrugama žena i akademskim institucijama osvojila je nagradu think-tanka Emerging Europe na svečanoj dodjeli održanoj u Londonu u kategoriji „Youth Empowerment Initiative of the Year“. Emerging Europe svoje prestižne nagrade tradicionalno dodjeljuje u više kategorija uspješnim lokalnim projektima koji su se istaknuli u nekom od tri područja: podizanje svijesti, društveni napredak i ekonomski razvoj. Od jeseni 2018. do kraja 2019. u planu programa Inicijative privatnog sektora za mlade je novih 19 radionica za studente, mentore u tvrtkama i voditelje na fakultetima.

HUP-Udruga trgovine ukazuje na povećane potrebe za radnicima u trgovini tijekom turističke sezone

03.07.2018.

Članovi HUP-Udruge trgovine održali su dana 26.06. tematski sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava na kojem su iznijeli problematiku nedostatka radnika u djelatnosti trgovine radi kojeg je potencijalan pad turističke sezone. Ovaj problem je bio primjetan već početkom godine, ali tokom godine dolazi do značajnog negativnog trenda u zadovoljavanju povećanih potreba za trgovine tijekom trajanja turističkog razdoblja na jadranskoj obali. No, problem se sve više ističe i na kontinentalnom području. Trenutne su ukazene povećane potrebe za sljedećim zanimanjima: prodavač/blagajnik, skladištar, vozač, pekar, kuhar, mesar.

VIJEĆE: Usvojena revidirana Direktiva o odaslanim radnicima

02.07.2018.

Vijeće je 21. 6. 2018. usvojilo revidiranu direktivu o odaslanim radnicima. 

Direktiva ima za cilj osigurati iste uvjete za odaslane radnike i one iz lokalnih tvrtki u zemlji primateljici, uz puno poštivanje principa slobodnog kretanja usluga. Hrvatska udruga poslodavaca zastupa stajalište kako će ova direktiva još više otežati položaj hrvatskih tvrtki na europskom tržištu i sniziti njihovu konkurentnost, na što smo upozoravali i tijekom davanja mišljenja i konzultacija vezanih uz revidiranje direktive. Naime, troškovi će se ovakvim prijedlogom direktive za hrvatske poduzetnike povećati u odnosu na troškove koje imaju poduzetnici koji obavljaju svoju djelatnost u  zemlji u koju se radnici upućuju.

Tekst revidirane direktive dostupan je na poveznici:

vrh stranice
vrh stranice