Vijesti

Započeli pregovori oko novog Zakona o radu: Radno zakonodavstvo moramo osuvremeniti i učiniti fleksibilnijim

25.09.2020.

Zagreb, 25. rujna 2020. - Na današnjem sastanku održanom u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava na temu novoga Zakona o radu razgovaralo se, između ostalog, o temama koje je HUP već iznosio u medijima kao posebno problematične i koje je nužno mijenjati. To su prije svega fleksibilizacija samog Zakona u području ugovora o radu i radu na daljinu. Postojeća iskustva pokazuju da se rad na određeno vrijeme u značajnoj mjeri koristi zbog nejasnih i teško primjenjivih odredbi o probnom radu te rigidnosti sustava otkazivanja i teškoća u zapošljavanju nove, kvalitetnije radne snage. U HUP-u smatramo potrebnim osuvremeniti zakonsko uređenje rada na daljinu kako bi se radnicima omogućio  povremeni rad na daljinu te u skladu s tim i jednostavnija provedba za poslodavce. 

Pregled makroekonomskih kretanja u tjednu 21.-25.9.2020.

25.09.2020.

Vlada Republike Hrvatske (VRH) je na ovotjednoj sjednici usvojila Smjernice za izradu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. i projekcija za 2022. i 2023. koje, između ostalog, sadrže i makroekonomski i fiskalni okvir RH za nadolazeće razdoblje. Tako VRH predviđa pad BDP-a u ovoj godini u iznosu od -8,0%, uz oporavak u narednim godinama po stopama: +5,0% u 2021., +3,4% u 2022. i + 3,1% u 2023. 

Dan velikih planova: ‘Najbolji smo u Europi po broju dana na bolovanjima, po broju ugovora o radu na određeno vrijeme...‘

24.09.2020.

Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u svom je pozdravnom govoru na 12. konferenciji Dan velikih planova tjednika Lider poručio kako Hrvatska treba naći mogućnosti da ne bude više predzadnja po razvijenosti u Europi, ali je i sarkastično istaknuo i ono u čemu smo među najboljima - po broju dana na bolovanjima, po broju ugovora o radu na određeno vrijeme i broju neaktivnih u radno sposobnom dijelu stanovništva. 

„TO NISU SAMO ŽENSKE STVARI“ – virtualna utrka i jedinstveni Survivor ruksak omogućit će psihološku pomoć ženama oboljelim od raka

24.09.2020.

Brojna istraživanja i dosadašnja iskustva iz kliničke prakse ukazuju da oko 30 posto onkoloških bolesnika tijekom liječenja raka ima značajnih psihičkih teškoća u nošenju s dijagnozom i nuspojavama liječenja. Zbog činjenice da stanje visokog psihološkog stresa umanjuje ishode liječenja i kvalitetu života bolesnika, pored terapije lijekovima, primjerena skrb treba uključivati i suportivno liječenje u vidu stručne psihološke pomoći.

Konferencija "Hrvatska kakvu trebamo"

23.09.2020.

Izlaganje u sklopu Večernjakove konferencije Hrvatska kakvu trebamo održao je i Marin Pucar, predsjednik uprave Podravke i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Prezentaciju na temu „Porezna politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva“ započeo je isticanjem pozitivnih aspekata djelovanja Vlade među kojima su ekonomski pokazatelji, provedene reforme, brza i konkretna reakcija na koronakrizu te suradnja Vlade s gospodarstvenicima.

Izmjene i dopune Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona- laboratorijsko ispitivanje zaraznih bolesti nije primitak od nesamostalnog rada

21.09.2020.

Ministarstvo financija donijelo je Pravilnik o izmjeni i dopunama Pravilnika o provedbi općeg poreznog zakona (NN 103/2020) kojim se u uvjetima posebnih okolnosti iz članka 107.a Zakona, trošak laboratorijskog ispitivanja uzročnika zarazne bolesti, odnosno epidemije zaraznih bolesti što ih poslodavac i isplatitelj primitka na svoj teret omogućuje radnicima i fizičkim osobama, ne smatra primitkom po osnovi nesamostalnog rada.

 

Javna nabava - problemi u praksi

18.09.2020.

Skupštine HUP- Udruge metalne industrije i HUP- Udruge elektroindustrije su na sjednicama donijele zaključak kako će zbog problema koje članovi iznose o postupcima javne nabave obraditi problematiku i u suradnji s drugim granskim udrugama donijeti obrazloženja poboljšanja.

vrh stranice
vrh stranice