Vijesti

Održana 58. sjednica Vijeća članova HUP-a

19.03.2019.

Zagreb, 19.3.2019. - Danas se u prostorijama HUP-a održala 58. sjednica Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca na kojoj se govorilo o aktualnim problemima i izazovima poslodavaca. Također se razgovaralo o okvirnom planu rada i aktivnostima HUP-a. 

Suradnja Hrvatske liječničke komore i zdravstvenih udruga HUP-a

15.03.2019.

U organizaciji HUP-Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb održan je sastanak članova zdravstvenih udruga HUP-a i čelnika Hrvatske liječničke komore. U otvorenom razgovoru iznijeti su  prijedlozi i očekivanja predstavnika privatnog zdravstvenog sektora od HLK te je istaknuta važnost  suradnje  HUP-a i HLK.

Sniženje carinskih stopa i otvaranje kvota

13.03.2019.

14. ožujak 2019. godine krajnji rok za podnošenje zahtjeva za sniženje/ukidanje carina (tarifne suspenzije) i otvaranje kvota koje će stupiti na snagu 1. srpnja 2019. godine. Zahtjev za sniženje/ukidanje carine ili otvaranje kvote podnosi se Europskoj komisiji (EK) preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

 

Obavijest o rastu cijena u zajamčenoj opskrbi električne energije za poduzetništvo

12.03.2019.

HERA je donijela novu Metodologiju za određivanje iznosa tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijom (NN 20/19) i nove tarife za zajamčenu opskrbu električnom energijom koje će se primjenjivati od 1. travnja 2019. godine.

Mehanizam zajamčenog opskrbljivača za poduzetništvo aktivira se kada određeni opskrbljivač električne energije prestaje s radom, a da bi njegovi kupci  imali neprekinutu opskrbu električnom energijom. Ovo pravo ima samo poduzetništvo, a Zakon o tržištu energije (čl.49.) propisuje da tarifa u zajamčenoj opskrbi mora biti viša od prosječne cijene na tržištu električne energije za odgovarajuću kategoriju kupca.

U 2018. godini došlo do naglog rasta cijene električne energije na veleprodajnom tržištu, a zajamčene tarife bile su niže od tržišne cijene. Posljedično, nove tarife koje će se primjenjivati od sljedećeg mjeseca znače i više maloprodajne cijene.

 

Održano događanje „Zazvoni za ravnopravnost spolova“

08.03.2019.

Zagreb, 8. ožujka 2019. ‒ Zagrebačka burza jedna je od 84 burze na kojima je simboličkim zvukom zvona označen početak trgovanja na Međunarodni dan žena.

Zvonom su zazvonili Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, i Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca te ujedno predstavnik Global Compact mreže Hrvatska, uz Spomenku Đurić, državnu tajnicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te izaslanicu premijera Andreja Plenkovića, i veleposlanika Kanade u Hrvatskoj, Njegovu Ekscelenciju Daniela Henryja Andrewa Maksymiuka.

Predstavljeno istraživanje HUP-a i Deloittea: Žene u poslovnom svijetu

07.03.2019.

Zagreb, 7. ožujka 2019. - Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 2. istraživanja „Žene u poslovnom svijetu“. Istraživanje je provedeno u organizaciji HUP-a i Deloittea od listopada do prosinca 2018. godine te prikazuje stavove i razmišljanja 186 žena i muškaraca, menadžera na vodećim pozicijama tvrtki i financijskih institucija, sa posebnim naglaskom na razvoj poduzetništva žena.

HUP nastavlja poticati poduzetništvo među mladima natječajem „Poduzetnici budućnosti“

04.03.2019.

Zagreb, 4. ožujka 2019. – Hrvatska udruga poslodavaca pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta uz partnerstvo Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj ponovno je pokrenula natječaj namijenjen srednjim školama u kojem će biti nagrađeni najbolji poduzetnički projekti i ideje. Na taj način HUP želi potaknuti aktivniju promociju poduzetništva među mladima te pobuditi veći interes mladih za bavljenje poduzetništvom.

vrh stranice
vrh stranice