Vijesti

Dodijeljene nagrade „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2018. godinu u 6 kategorija

23.05.2019.

21. svibnja 2019. u The Westin Zagreb održana je svečana dodjela Nagrada „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2018. godinu na kojoj su proglašeni najistaknutiji poslodavci u šest kategorija. Poslodavci u konkurenciji otvorili su vrata svijeta rada osobama s invaliditetom,  prepoznali različitost kao vrijednost i prilagodili radno okruženje u skladu s potrebama svojih zaposlenika - osoba s invaliditetom.

Predavanje na temu intelektualnog kapitala u Zagrebu održao Nikola Nikšić

23.05.2019.

Zagreb, 22.5.2019. – Danas je u HUP-u predavanje na temu intelektualnog kapitala održao Nikola Nikšić, certificirani savjetnik za menadžment (CMC) licenciran pri ICMCI (The International Council of Management Consulting Institutes) i ovlašteni računovođa. Tijekom 36 godina radnog staža, 26 godine je proveo radeći na pozicijama menadžera za upravljanje strategijom, financijama, računovodstvom i kontrolingom te baveći se savjetodavnim poslovima na području strateškog i financijskog menadžmenta, organizacijskog razvoja i restrukturiranja i poslovnom edukacijom (više od 200 otvorenih i in-house radionica i predavanja). 

Stanje iskorištenosti kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2019.

22.05.2019.

Aktualno stanje godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2019. g. pokazuje kako je već prisutan manjak kvota za pojedine kategorije radnika. Prvenstveno se to odnosi na sektor turizma i ugostiteljstva gdje je značajno povećana iskorištenost kvota i u kojemu je od 15.600 dozvola za boravak i rad unutar kvote raspoloživo još samo 3 tisuće.  Nedostatak dozvola je poglavito vidljiv na području najjednostavnijih poslova unutar kvote za pomoćne radnike u turizmu te je već 500 zahtjeva predano preko broja odobrene kvote. Slična situacija je i u sektoru graditeljstva gdje je već  sada potrošena kvota za zidare te je predan veći broj zahtjeva za pomoćne radnike u graditeljstvu.

 

20.5.2019. Predavanje: Early dispute resolution as a strategic tool to manage the risk of disputes, HUP, Radnička cesta 52/1

20.05.2019.

Hrvatska udruga poslodavaca u suradnji s  Hrvatskom udrugom za mirenje i američkom Foundation for Sustainable Rule of Law Initiatives (FSRI) poziva vas na predavanje namijenjeno poduzetnicima, menadžerima, korporativnim pravnicima i HR stručnjacima, na temu 

 

“EARLY DISPUTE RESOLUTION AS A STRATEGIC TOOL TO MANAGE THE RISK OF DISPUTES”

Lecture for business people, corporate lawyers,

and human resources professionals

 koje će se održati u ponedjeljak, 20. svibnja 2019.  u vremenu od 14 do 16 sati, u prostorijama HUP-a, Radnička cesta 52/I., Zagreb (Green gold, ulaz R2).

 

Obavijest PU o Pravilniku o provedbi Općeg poreznog zakona koji je stupio je na snagu dana 4. svibnja 2019. godine

17.05.2019.

U nastavku su informacije preuzete sa stranica Porezne uprave vezano uz Pravilnik o provedbi Općeg poreznog zakona (dalje u tekstu: Pravilnik) koji je objavljen u Narodnim novinama broj 45/19  stupio je na snagu 4. svibnja 2019. te je u najvećem dijelu temeljen na Pravilniku o provedbi Općeg poreznog zakona koji je do tada bio na snazi. Stoga se u nastavku navode bitne promjene u odnosu na do sada važeći Pravilnik.

Edukacija u HUP-u u sklopu Digitalne garaže: „Podrobno proučite društvene medije“

16.05.2019.

Zagreb, 15.5.2019. – Danas se u prostorijama HUP-a održala još jedna u nizu edukacija u organizaciji Algebre i Google Hrvatska u sklopu programa Digitalna garaža s temom „Podrobno proučite društvene medije“. Predavanje je održao Claudio Kramarić, suvlasnik wow-junkie.com, prema glasovima kupaca najboljeg beauty web shopa u Hrvatskoj i vanjski suradnik na Visokom učilištu Algebra.

Poduzetnici iz nekoliko europskih zemalja na konferenciji o poduzetničkim zonama u Otoku

15.05.2019.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Gradom Otokom organiziralo je danas konferenciju o poduzetničkim zonama na području pet slavonskih županija, pod nazivom „Slavonija, mjesto vaše investicije“. Konferencija je povezala teme važnosti poduzetničkih zona i poticanja ulaganja te dala ključne informacije o gospodarskim i poduzetničkim potencijalima ovoga kraja.

 
Organizacijom ovog događanja htjeli smo investitorima dodatno približiti aktivnosti države u investicijskim procesima kroz značajno poboljšanje regulatornog okvira te više poticaja i potpora za nova ulaganja. U izgradnji gospodarstva koje je inovativno i konkurentno, temeljeno na investicijama u proizvode i usluge visoke dodane vrijednosti, važno je da razvijamo dijalog s jedinicama lokalne samouprave kako bismo poboljšali odnos prema investitorima te zajedno stvarali povoljnije investicijsko okruženje“, istaknuo je na otvorenju same konferencije ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, kao jedan od domaćina.

Edukacija za članove HUP-a i panel rasprava na temu: Transformacija nabave i novi modeli rada

13.05.2019.

8.5.2019. Zagreb – Danas je u prostorijama HUP-a, kao prvo u nizu edukativnih događanja pod nazivom Pametna nabava – ljudi, tehnologija, promjene,  održana edukacija i panel rasprava na temu Transformacija nabave i novi modeli rada. Uvodno predavanje je održala Renata Ivaštinović, konzultantica za operativnu i stratešku nabavu s više od 20 godina iskustva u vodećim nacionalnim i multinacionalnim korporacijama (L’Oreal, Shell, GSK, Croatia osiguranje), uglavnom na rukovodećim pozicijama u Nabavi.

Proširuje se povećanje plaća iz Kolektivnog ugovora ugostiteljstva na sve radnike i ugostitelje u RH

10.05.2019.

Zagreb, 10. svibnja 2019.  – Od prvog lipnja 2019. godine povećanje minimalnih bruto plaća od 5% koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu za temeljna ugostiteljska zanimanja proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Rezultat je to Odluke o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva (KUU) koja je objavljena 3. svibnja 2019., a koju je donijelo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

vrh stranice
vrh stranice