U HUP-u predstavljen Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi

23.09.2019.

Zagreb, 20.9.2019. – Danas je u prostorijama HUP-a FINA predstavila posebnosti i neriješena pitanja koja se tiču novog Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi kao što je pitanje toga koji računi su obuhvaćeni Zakonom, a koji mu ne podliježu i slično. Zakon se odnosi na cjelokupnu javnu nabavu pa i na tzv. nabavu preko narudžbenica, ukoliko narudžbenica ima sva obilježja ugovora (npr: catering usluge). Gotovinska plaćanja npr. službena kartica državnog dužnosnika koju koristi ad hoc za plaćanje ručka, taxi-ja i sl. – nije javna nabava u smislu ovoga zakona.

Također, objašnjena je uloga informacijskih posrednika koji korisnicima mogu izravno ponuditi uslugu tj. izradu sustava za račune koji su prihvatljivi novim Zakonom, a moguće je nadograditi i postojeće računovodstvene sustave koje poduzetnici i poslodavci koriste. Svi informacijski posrednici svoja rješenja imaju prilagođena EU normi. Primarna uloga Fine je osiguravanje Centralne platforme za razmjenu računa prema javnim naručiteljima, radi olakšanih međusobnih integracija, no svakako i radi nadzora i transparentnosti.

Na stranici FINA-e nalazi se centralna platforma – portal na kojem se nalaze sve detaljne informacije o funkcioniraju novog Zakona. FINA je obećala nastaviti informirati korisnike o svim novostima koji se tiču daljnjeg korištenja njihovog sustava, a u HUP-u će biti održane redovne radionice za informiranje članova po ovim i sličnim pitanjima.

vrh stranice