U HUP-u održan Radni ručak s ministrom Piletićem: Za rast plaća nužna je porezna reforma, izmjene zakona o radu, bolja suradnja s lokalnom upravom i strategija za uvoz radne snage

03.05.2023.

HUP pozvao institucije da oštro kazne i s tržišta uklone one koji iskorištavaju strane radnike. Održan je Radni ručak s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem, koji organizira HUP - Udruga malih i srednjih poduzetnika.

Ključna tema Radnog ručka bila je potreba za novim Zakonom o radu, koji će biti moderan i usklađen sa stvarnim potrebama na tržištu rada, ali i jednostavan u primjeni. Moderan i fleksibilan ZOR omogućio bi razvoj dinamičnijeg tržišta rada, pridonio stvaranju novih radnih mjesta i omogućio rast konkurentnosti tvrtkama.

Naglašena je i nužnost jačeg povezivanja obrazovnog sustava i gospodarstva u smjeru prilagodbe obrazovnih programa potrebama tržišta, razvoju novih zanimanja i nedostatku radne snage.

Bilo je riječi i o izmjenama poreznog sustava u smjeru stvaranja atraktivnijeg investicijskog okruženja, suradnji s lokalnom zajednicom te potrebni usvajanja strategije za uvoz radne snage.

Okupljenima se u ime organizatora obratila glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber. „Poslodavci okupljeni u Hrvatsku udrugu poslodavaca svakog se dana bore za svoje zaposlenike. Mi stvaramo radna mjesta, kontinuirano podižemo plaće i poboljšavamo uvjete za rad, ali suočavamo se s do sada nezabilježenim, nedostatkom radne snage. Iako dajemo sve od sebe da zadržimo radnu snagu na domaćem tržištu i privučemo zaposlenike iz inozemstva, plaće smo samo u prošloj godini podigli za više od 15 posto, a u nekim deficitarnim strukama poput trgovine i graditeljstva i više od 20 posto te osiguravamo fleksibilne uvjete rada, to nije dovoljno - moramo kao društvo napraviti više. Plaće moraju rasti brže i jače! U ovoj godini nastavio je snažan rast plaća pa ekonomska analiza kaže da će i ove godine rasti i do 10 posto. Rasti će brže od inflacije pa će i realno za svoju plaću zaposlenici moći imati više. Ni to nije dovoljno ako želimo Hrvatsku sretnih zaposlenika. Jedini način za ubrzanje plaća je rasterećenje rada. Pozdravljamo još jednom najavu poreznog rasterećenja plaća koja će pomoći u podizanju plaća i standarda naših zaposlenika“, istaknula je Weber pozvavši resornog ministra na hitno donošenje novog Zakona o radu.

HUP najoštrije osuđuje bilo kakav oblik iskorištavanja radnika, pa je Weber pozvala institucije da hitno s tržišta uklone i kazne one koji eksploatiraju strane radnike.

„Strani radnici ne smiju biti eksploatirani nego primljeni kao ravnopravni članovi gospodarskog sustava. Ljude koji danas na najgori način iskorištavaju radnike treba ukloniti s tržišta, najstrože ih kazniti i na taj način pokazati da mi nismo društvo koje profitira na tuđoj muci već država šansi za sve“, zaključila je Weber.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić na radnom ručku dotaknuo se stanja na tržištu rada i radnog zakonodavstva. „Hrvatsko tržište rada bilježi najviše stope zaposlenosti od 2008. godine, rekordnu nezaposlenost i visok rast plaća. Svjesni dinamičnosti promjena potreba svijeta rada te kako bismo bili što konkurentniji na globalnom tržištu, Vlada RH je kombinacijom rekordnih ulaganja u tržište rada kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, izmjene zakonskih propisa i uspostavljanjem novih zakonskih okvira i oblika rada, uspostavila i novi sustav obrazovanja odraslih putem vaučera za što se do 2026. godine planira utrošiti 40 milijuna eura i uključiti 30 tisuća osoba. Jačanjem socijalnog dijaloga, osluškivanjem potreba i reagirajući pravovremeno, Vlada RH nastavlja pristupati partnerski prema poduzetnicima, poslodavcima i gospodarstvenicima, a sve kako bi zajednički očuvali gospodarsku aktivnost i zaštitili radna mjesta“, istaknuo je.

Igor Škrgatić, predsjednik HUP- Udruge malih i srednjih poduzetnika naglasio je da na tržištu vlada jaka bitka za svakog radnika i da mali i srednji poduzetnici to najviše osjećaju.

Mi poslodavci radimo sve što možemo – dižemo plaće kontinuirano, stvaramo bolje uvjete za rad u svojim tvrtkama, ali ne možemo sami. Moramo imati nacionalnu strategiju kojom ćemo aktivirati dio aktivnih radnih ljudi koji ne rade, aktivirati i umirovljenike, koji bi još mogli i željeli raditi, ali i strategiju za osmišljen, a ne interventni uvoz radnika. Puno je neiskorištene i nedostupne radne snage i u Hrvatskoj, a među njima su nezaposleni, part- time zaposleni, nedostupni i neaktivni. Oni su potencijal za povećanje stope zaposlenosti, što moramo pod hitno postići jer veća aktivnost smanjuje napetosti na tržištu rada i stabilizira pritisak na rast plaća uzrokovan manjkom radnika. Nezainteresiranost za rad dijelom je i posljedica rentijerstva ali je i posljedica stanja na tržištu rada. Pod hitno moramo promijeniti Zakon o radu, liberalizirati ga, omogućiti veću fleksibilnost i za poslodavca i za zaposlenika“, poručio je Škrgatić.

Govoreći o zapošljavanju stranaca Škrgatić je naglasio da je Hrvatskoj potrebna strategija uvoza stranih radnika – osmišljena politika, a ne samo interventni uvoz bez dugoročnog plana.  

vrh stranice