HUP - Udruga profesionalaca za fondove EU izdala Preporuke za unapređenje sustava: Jedino partnerskim dijalogom ostvarit ćemo transparentniju, bržu i jednostavniju provedbu

09.05.2023.

Zagreb, 9. svibnja 2023. - Povodom dana Europe, HUP - Udruga profesionalaca za fondove EU održala je konferenciju na temu izazova i prilika novog višegodišnjeg financijskog razdoblja. Na samoj konferenciju, izdane suPreporuke za unapređenje sustava EU fondova, koje se tiču razvoja i provedbe natječaja za bespovratna sredstva, provedbe projekata te revizije i financijskih korekcija.

"Upravo je poduzetništvo prvo iskoristilo svoju ‘omotnicu’ prošlog razdoblja. Uz primljeno EU sufinanciranje investirali su značajna vlastita sredstva te otvorili brojna radna mjesta. EU fondovi velika su prilika za ulaganje u inovacije i stvaranje dodane vrijednosti za poduzetnike, čime podižemo konkurentnost i standard na razinu kakvu imaju najuspješnije članice Europske unije. Stoga smo i u prijedlog ključnih deset reformi za desetljeće pred nama, stavili upravo povećanje efikasnosti preraspodjele sredstava iz fondova EU u korist privatnih investicija te za postizanje ciljeva zelene tranzicije”, poručila je glavna direktorica HUP-a, Irena Weber.

Na samom konferenciji sudjelovali su predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te Ministarstva poljoprivrede.

Sudionike konferencije pozdravio je Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. “U prvoj financijskoj perspektivi na raspolaganju smo imali 11,33 milijarde eura i iskorištenost sredstava na 82%. Ubrzavamo našu apsorpciju, prije tri godine bili smo na začelju, a sada smo trinaesti po isplaćenosti sredstava. Preko 10.000 projekata je realizirano diljem Hrvatske, a još uvijek se realizira oko 1.500 njih iz Operativnog programa Koherentnosti i kohezije. Važno je kazati da smo s tim projektima i tim sredstvima generirali stabilan rast, da smo postali konkurentnije i zelenije društvo, te je naš BDP danas 5% veći nego što bi bio da nema EU fondova. Realizirano je i puno toga u kontekstu poduzetništva. Čak 303 poduzeća primilo je potporu za uvođenje novih proizvoda na tržište, 190 projekata je realizirano suradnjom znanstvene zajednice i poslovnog svijeta, 6.000 malih i srednjih poduzetnika dobilo je EU potpora, a direktan rezultat tih investicija je 11 000 stvorenih novih radnih mjesta”, izjavio je Erlić.

Predsjednica HUP - Udruge profesionalaca za fondove EU, Natalia Zielinska istaknula je kako poduzetnička potreba predvidljivog i jasnog poslovnog okruženja čini temelj za planiranje investicija. “Uz mogućnosti koje donose sami natječaji, jednako važna su i pravila pripreme i provedbe EU projekata. U odnosu na prethodno razdoblje, brojni su procesi digitalizirani i automatizirani, no prostora za unapređenje procesa još uvijek ima. U ovom periodu napravili smo značajan iskorak u pogledu pojednostavljenja procedura i poboljšanja transparentnosti procesa pripreme i provedbe EU projekata. I ovo, moram naglasiti je naš zajednički uspjeh, jer bez kvalitetne suradnje između upravljačkih i provedbenih institucija i strukovnih udruženja nas konzultanata, bez kvalitetne komunikacije ne bi to sve postigli”, kazala je Zielinska.

Jedna od važnih tema konferencije bila je tema zelenih investicija, o kojima se govorilo na temelju primjera iz prakse. „Zeleni projekti iziskuju jako puno vremena i financijskih ulaganja u fazi pripreme. Zbog toga je potrebno dosta prije objave Poziva najaviti koje aktivnosti i troškovi će biti prihvatljivi za provedbu i ako je ikako moguće - što će i na koji način biti bodovano. EU Taksonomija uvodi nova pravila za sufinanciranje „zelenih“, okolišno prihvatljivih i održivih projekata. Pravila nisu još do kraja dorečena i zbog toga nemamo puno naučenih lekcija nego ih svi zajedno kontinuirano učimo. Zbog toga ističemo važnost partnerskog pristupa i kontinuiranog dijaloga sa svim zainteresiranim stranama kako bi uvjeti Poziva bili tehnički dobro postavljeni,  nedvosmisleni te u skladu s važećom zakonskom regulativom”, istaknuo je Robert Stojković, član Izvršnog odbora HUP EUPRO.

U panel raspravama bilo je riječi o naučenim lekcijama iz prethodnih razdoblja, te se razgovaralo o natječajima novog razdoblja. Zaključeno je kako se isključivo partnerstvom svih dionika EU fondova ostvaruje zajednički cilj, a to je transparentnija, brža i jednostavnija provedba projekata.

 

 

 

 

 

 

vrh stranice