Taksonomija: Javna rasprava u EP o Komisijinoj klasifikaciji

27.05.2022.

Odbori Europskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja te za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane održat će javnu raspravu 30. svibnja 2022. 15:45 – 17:45 koju možete pratiti uživo ovdje 

Javna rasprava pridonijet će stalnom razmatranju prijedloga Komisije o tome kako bi nuklearne i plinske aktivnosti trebale biti klasificirane u klasifikacijskom sustavu EU-a, takozvanoj EU taksonomiji, koja je u tijeku. To je također prilika da zastupnici u Europskom parlamentu dobiju doprinos od stručnjaka uključujući predstavnike financijskog sektora, Europske investicijske banke (EIB), Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) i Svjetskog fonda za divlje životinje (WWF). Cijeli program možete pogledati ovdje .


Parlament i Vijeće moraju do 10. srpnja 2022. odlučiti žele li staviti veto na prijedlog Komisije. Taj se rok može produžiti za dva mjeseca. Glasovanje o prigovoru na zajedničkom sastanku dvaju odbora okvirno je zakazano za 14. lipnja.

 

Pozadina

Komisija je 9. ožujka 2022. predložila komplementarni Zakon o delegiranoj taksonomiji i predlaže uključivanje, pod određenim uvjetima, specifičnih nuklearnih i plinskih energetskih djelatnosti na popis gospodarskih djelatnosti obuhvaćenih taksonomijom EU-a.

 

Novi Delegirani akt klasificira određene aktivnosti fosilnog plina i nuklearne energije kao prijelazne aktivnosti koje pridonose ublažavanju klimatskih promjena prema članku 10. stavku 2. Uredbe o taksonomiji . Uključivanje određenih plinskih i nuklearnih aktivnosti vremenski je ograničeno i ovisi o specifičnim uvjetima i zahtjevima transparentnosti.

 

Dodatne informacije dostupne su na poveznicama

vrh stranice