Svaka reforma težak je proces

27.03.2018.

U organizaciji Večernjeg lista 26. ožujka 2018. godine održana je konferencija "Hrvatska kakvu trebamo – budućnost hrvatskog zdravstva". U sklopu konferencije održane su i dvije panel-diskusije "Kakvo nam zdravstvo treba" i "Privatna inicijativa u zdravstvu" na kojima su sudjelovati brojni stručnjaci.
U panelu „ Privatna inicijativa u zdravstvu“ u ime HUP-Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb sudjelovala je predsjednica Udruge Jadranka Primorac te Mladen Bušić, ravnatelj KB-a Sv. Duh, Radwan Joukhadar, predsjednik Uprave Medical Intertradea, Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.
Predsjednica je tom prilikom naglasila: „Nedavno sam bila u Nizozemskoj i pratila tamošnji zdravstveni sustav koji je gotovo pa privatan. Potiče se konkurencija između javnog i privatnog i to pridonosi kvaliteti, dostupnosti, boljoj troškovnoj učinkovitosti i to treba poticati. Drugi sustav je Švicarski. On je i duboko socijalan, ne vidimo tamo da baš ljudi umiru po ulici. Postavlja se pitanje u čemu su Švicarska i druge zemlje uspjele, a Hrvatska godinama ne može. To je sustavno i neargumentirano odbacivanje suradnje s privatnim sektorom“.
„Svaka reforma težak je proces. Treba odstraniti najgori dio i ostaviti najbolji. Strah od amerikanizacije ili privatizacije nema, zaključila je Primorac“

Izvor: HUP/Večernji list
vrh stranice