Predsjednica Udruge s ministrom Kujundžićem

10.04.2018.

Na inicijativu HUP-Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb održan je u ministarstvu zdravstva sastanak Jadranke Primorac, predsjednice Udruge i Marijane Filipić, direktorice granskih udruga s ministrom zdravstva, prof. dr.sc. Milanom Kujundžićem, državnim tajnicima prim. Željkom Plazonićem i Tomislavom Dulibićem te pomoćnicima  i savjetnicima ministra gdje se razgovaralo o suradnji privatnog i javnog sektora, medicinskom turizmu, Zakonu o ustanovama te promjeni zakonske regulative kako bi se dobila mogućnosti apliciranja privatnih zdravstvenih ustanova  na fondove EU, o važnost akreditiranja i standardiziranja ustanova u zdravstvu te drugim pitanjima.

 

Suradnjom privatnog i javnog sektora u zdravstvu nadograđuje se javni sustav te se pridonosi skraćivanju lista čekanja i podizanju kvalitete i dostupnosti  zdravstvenih usluga, kao i ukupne učinkovitosti javnog sektora. Korisniku usluga, pacijentu, je svejedno tko je vlasnik medicinske ustanove, cilj mu je dobiti brzu i kvalitetnu medicinsku uslugu rekla je predsjednica Udruge Primorac.

Udruga je ponudila Ministarstvu zdravstva partnerstvo i suradnju jer je puno područja u kojima je suradnja s privatnim ustanovama u zdravstvu itekako dobrodošla i važna. Suradnja privatnog i javnog svuda u uređenim zdravstvenim sustavima  je standard s ciljem kako bi pacijent, koji je jedini važan, dobio najbolju uslugu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu. U Hrvatskoj ima vrhunskih privatnih ustanova, s oko 12 tisuća zaposlenih  i 17% medicinske opreme nalazi se u privatnim ustanovama, a HZZO izdvaja vrlo malo iz svog budžeta.

Također, istakla da je za privatni zdravstveni sektor važno omogućiti apliciranja na sredstva iz EU fondova. Nažalost, privatnici u zdravstvu nisu uvršteni u operativni plan za period do 2020. Ministarstva zdravstva i zbog toga se ne mogu javljati na natječaje jer su ona namijenjena isključivo javnom zdravstvu. S druge strane, nisu prepoznati kao poduzetnici zbog svog statusa ustanove koji proizlazi iz zastarjelog Zakona o ustanovama za koji su se svi složili kako ga je potrebno modernizirati čime će se izbjeći pravna nesigurnost ali i kako bi se privuklo  investitore da ulažu u zdravstveni sektor.

Razgovaralo se o iskustvo  privatnog zdravstvenog sektora u razvoju  medicinskog turizma gdje je ponuđena suradnja u smislu stručne ekspertize. U javnom zdravstvu, naglasila je Primorac, također ima dobrih primjera koji se mogu brendirati, dobar primjer je primjerice transplantacijska medicina u kojoj je Hrvatska u vrhu i brendiranjem  takvih dobrih primjera pozicionira se i Hrvatska kao destinacija zdravstvenog/medicinskog turizma.

Razgovaralo se  i o promjenama  Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, kao  i Pravilnicima HZZO-a kojim osigurana osoba ima pravo na teret sredstava obveznoga zdravstvenog osiguranja koristiti zdravstvenu zaštitu u  inozemstvu koliko se usluga ne može provesti u javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Naime, ovako postavljene odredbe ne dozvoljavaju pacijentu da uslugu na teret HZZO-a obavi u privatnoj zdravstvenoj ustanovi u RH što  predstavlja apsurd.

Ministar je naglasio kako su on i njegovi suradnici spremni za daljnju komunikaciju i suradnju s Hrvatskom udrugom poslodavaca te za rješavanje iznesene problematike.

 

 

vrh stranice