Sjednica Izvršnog odbora udruge nautičkog sektora

05.04.2013.

Na 3. sjednici Izvršnog odbora Udruge nautičkog sektora razgovaralo se o provedenim i planiranim aktivnostima, nerazjašnjenim pitanjima vezano za preupis plovila pod hrvatsku zastavu te problematici vezanoj uz čarter djelatnost.
Na 3. sjednici Izvršnog odbora Udruge nautičkog sektora članovi Izvršnog odbora, Nevenka Čalić i Denis Vidaković govorili su o projektu obnove čarter flote u suradnji s domaćom brodogradnjom. Predstavnici udruge žele ovaj projekt predstaviti u Ministarstvu poduzetništva i obrta s ciljem podrške nadležnog ministarstva.
Romano Pičuljan, predsjednik udruge izvijestio je članove o ishodu sastanaka u Ministarstvu turizma, na temu upisa i registracije plovila koja su na privremenom uvozu u RH. Postoji problem kod provođenja propisa zbog nerazjašnjenih pitanja oko toga hoće li plovila (zastave trećih zemalja čiji su vlasnici državljani EU) starija od 8 godina biti oslobođena plaćanja PDV-a sukladno propisima koji će se primjenjivati od 1. srpnja, kao i hoće li se ulaskom u EU plaćati vinjete ili nešto slično boravišnoj pristojbi. Također, u vezi s pitanjem da li je vlasnik nakon plaćanja PDV-a i carine u RH obvezan to plovilo upisati u hrvatski registar, na sastanku u Ministarstvu turizma je zaključeno kako se to plovilo može držati u marini, do 1.srpnja to plovilo se može koristiti jedino ako je registrirano u RH, a od 1.srpnja u bilo kojoj zemlji EU. Međutim, nema odgovora na pitanje da li će plaćeni porez u RH vrijediti za registraciju plovila u drugoj državi članici EU budući svaka država članica EU ima svoj porezni sustav. Istaknut je i problem pravne nesigurnosti, odnosno problem moguće izmjene poreznih propisa, zbog čega državljani EU, unatoč sadašnjih povoljnijim uvjetima, nisu skloni registrirati plovila kod nas.
vrh stranice