SESEC radionica - energetska učinkovitost u tekstilnoj industriji 23.09.2014.


23.rujna 2014. HUP Udruga tekstilne i kožne industrije u sklopu EU projektapod nazivom SESEC, Energija po mjeri organizirala je radionicu za tvrtke iz tekstilne, odjevne i kožne industrije.

Na radionici su sudjelovali visoko kompetentni i relevantni sudionici: vodeće velike, male i srednje t hrvatske tvrtke iz odjevne, tekstilne i kožne industrije.

Također, predstavljen je SAT - Alat za samoprocjenu energetske  učinkovitosti, kojeg je razvio EU projekt: SESEC, a koji pomaže tvrtkama u detaljnoj procjeni svog proizvodnog procesa i identifikaciji prilika za uštede. Predstavljeni su i modeli obuke za stručno osoblje u tvrtkama koje se brine za planiranje proizvodnje posebice vezano uz potrošnju energije. Modeli obuke su razrađeni po segmentima i ukupno ih je četrnaest.
Savjetnica ministra pri Ministarstvu poduzetništva i obrta, gđa Maja Pokrovac, predstavila je novi Prijedlog Zakona o energetskoj učinkovitosti koji je po hitnoj proceduri 26.rujna 2014. upućen na Sabor. Metodologija pristupa mjerama energetske učinkovitosti po sektorima bit će razrađena do kraja prosinca 2014.
Fond za energetsku učinkovitost predstavio je natječaje koji su trenutno dostupni industriji kao i one koji su najavljene za sljedeće razdoblje. Također, naglasili su kako kompanije moraju detaljno poznavati svoje proizvodne procese kako bi znale pronaći natječaje koji su im namijenjeni, ali i potražiti stručnu pomoć konzultanata kako se ne bi doveli u situaciju da na natječaju prijave projekt koji ne mogu realizirati ili čija rješenja ne odgovaraju njihovoj proizvodnji.
EURATEX bi kroz alate za samoprocjenu energetske učinkovitosti, koje je razvio EU projekt: SESEC, mogao olakšati pripremu projekata za natječaje Fonda. To naravno ne može u cijelosti zamijeniti audite, ali može pomoći tvrtkama u detaljnoj procjeni svog proizvodnog procesa i identifikaciji prilika za uštede.
EURATEX se nada budućoj suradnji sa HUP Udrugom tekstilne i kožne industrije , kroz njene tvrtke članice, u cilju prijenosa uspješnih rješenja iz tvrtki diljem Europe . Najavljeni novi SET projekt će nudi mogućnost za suradnju do kraja 2016.godine.
Nekoliko tvrtki poput Pounje, Varteks, Jadran tvornica čarapa iskazale su interes za organiziranjem radionica u samim tvrtkama u cilju primjene SESEC rezultata na licu mjesta. HUP i EURATEX će razmotriti ovu mogućnost.
Na radionici je zaključeno kako sve institucije moraju djelovati u sinergiji kako bi pružile informacije bile na jednostavan način dostupne tvrtkama, kao krajnjim korisnicima svih donesenih mjera, ali kako bi i komunikacija s tvrtkama trebala biti direktna da bi se mjere i natječaji namijenjeni industriji mogli primijeniti s najvećom mogućom učinkovitošću sukladno potrebama industrije.
Sudionici su se složili kako je potrebno poboljšati informiranje tvrtki, kao krajnjih korisnika i pozdravili buduću suradnju te projekte poput SESEC-a.

Svi materijali i prezentacije sa radionice dostupni su klikom na vezu SESEC web stranica.

Kontakt:
Hrvatska udruga poslodavaca, Ana Falak, direktorica granskih udruga
Radnička cesta 52, 10000 Zagreb, Tel: 01 4897 571, Fax: 01 4897 581, e-mail: ana.falak@hup.hr

vrh stranice