Sastanak HUP EUPRO s ministricom Tramišak

19.01.2021.

U ponedjeljak, 18.1.2021. HUP Udruga profesionalaca za fondove EU sastala se s ministricom Tramišak. Na sastanku su otvorene teme natječaja koji su trenutno od najveće važnosti za poduzetnike: otvorenog Povećanja energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama, Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - faza II (IRI 2) te najavljivanog Izgradnja i opremanje za MSP.

 

Za poduzetničke projekte iz domene istraživanja i razvoja, HUP posljednjih mjeseci kontinuirano apelira za osiguranje dodatnog budžeta za projekte prijavljene na tkzv. IRI 2. Privatni sektor je nekoliko godina čekao na otvaranje ovakvog natječaja za investicije u istraživanje i razvoj te je u pripremu svakog projekta uloženo godinu dana intenzivnog rada. Znajući da novi natječaj ovog tipa u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. sustav neće moći objaviti barem iduće dvije godine, upozorili smo da bi bez eu sufinanciranja danas mnogi od tih projekata ostali nerealizirani. Ministrica je istaknula kako prepoznaju veliku potrebu financiranja pozitivno ocijenjenih projekata na listi čekanja i da ministarstvo i da je odluka u tom smjeru već bila pripremljena no obzirom na nedavni potres u Sisačko-Moslavačkoj županiji moraju temeljito proučiti hoće li to kroz neke uštede na kraju biti moguće. HUP je u stalnoj komunikaciji s ministarstvom i obavijestiti će poduzetnike čim se donese konačna odluka tj. nova informacija za ovo pitanje.

Kod Povećanja energetske učinkovitosti, postavili smo pitanje primjene novih – pojednostavljenih pravila nabave za ne obveznike Zakona o javnoj nabavi (tkzv. NOJN v7) za prijavitelje koji još nisu potpisali grant ugovor. Ministrica Tramišak pojasnila je kako se nova NOJN pravila mogu odabrati kod potpisivanja ugovora svih novih natječaja.  Radi dodatne potvrde za poduzetnike, HUP se obratio Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja s molbom da ovu uputu objave na stranicama strukturnifondovi.hr kako bi poduzetnici dok slažu proračun mogli isto raditi u skladu s pojednostavljenim pravilima.

Za ranije najavljivani natječaj Izgradnja i opremanje u proizvodnom sektoru, potvrđeno je kako je on spreman za objavu pri Ministarstvu gospodarstva i čeka odobrenje Europske Komisije da se 220 mil € iz ReactEu-a mogu iskoristiti kako je Hrvatska zatražila.

 


vrh stranice