RADNI SUSRET NA FAKULTETU ŠUMARSTVA I DRVNE TEHNOLOGIJE – tema osnivanje Instituta za drvo

14.07.2022.

U prostorijama Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije održan je prvi u nizu radnih sastanaka u cilju razmjene informacija i iskustava koja će nam pomoći pri osnivanju Instituta za drvo,u organizaciji HUP Udruge drvne i papirne industrije. Ovaj prijedlog je prihvaćen u Nacionalnom planu prerade drva i proizvodnje namještaja RH za razdoblje 2022.- 2030. Prijedlog je da Institut bude međuresorski; Fakultet šumarstva i drvne tehnologije, Građevinski i Arhitektonski fakulteti. Tehnički institut za drvo, institucija je koja bi trebala djelovati kao stručna potpora razvoju novih vještina i proizvoda visoke dodane vrijednosti u drvnoj industriji za domaće i globalno tržište.

Glavni inicijatori osnivanja su dr. Ivić Pašalić, predsjednik HUP Udruge drvne i papirne industrije, g. Vjekoslav Živković, prodekan Drvnotehnološkog odsjeka u ime Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.

Ovaj susret domaćih i inozemnih stručnjaka - drvoprerađivača, znanstvenika i arhitekata - bila je prigoda za razmjenu ideja i mišljenja kao i pružanje praktičnih preporuka, što je osobito značajno.

dr. Ivić Pašalić, predsjednik HUP-drvene i papirne industrije u svom izlaganju govorio je o strukturi proizvoda hrvatske drvoprerađivačke industrije, te njihovom potencijalu kao i o izazovima vezanim uz nužne strateške promjene.

Vjekoslav Živković, prodekan Drvnotehnološkog odsjeka govorio je doprinosu Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije razvoju novih proizvoda od drva za opću uporabu i graditeljstvo, uz primjere uspješnih razvojnih projekata.

Aleksandar Petritz, s austrijskog Instituta za razvoj u svom izlaganju govorio je o mogućnosti suradnje Hrvatske i Koruške na temu znanstvene suradnje, transfera znanja te osnivanja Instituta za drvo u RH, s naglaskom na znanstvenu i stručnu potporu razvoju drvne industrije, te primjerima dobre prakse u Europskoj uniji.

Zaključno je dogovorena je daljnja suradnja i otvoreni razgovor o svim pitanjima od zajedničkog interesa.  

 

vrh stranice