Radionica HUP - Koordinacije za agencijski rad i posredovanje pri zapošljavanju i Inspektorata rada MRMS-a

30.06.2016.

U prostorijama HUP-a održana je radionica HUP - Koordinacije za agencijski rad i posredovanje pri zapošljavanju i Inspektorata rada MRMS-a. Radionicu je otvorio voditelj HUP KARP-a, g. Bojan Poljičak koji predstavio Koordinaciju i njene glavne aktivnosti od 2013. godine do danas.
Poljičak je istaknuo kako je tijekom 2013. i 2014.godine HUP - KARP sudjelovala je u raspravi i pripremi novog Zakona o radu. 2014. i 2015.g. intenzivno se radilo na pripremi Poslovne etike članica HUP KARP-a što je rezultiralo usvajanjem iste 16. veljače 2015. Kako se Koordinacija prvenstveno bavi praćenjem zakonodavstva članovi su osnovali i Pravnu grupu Koordinacije s ciljem praćenja regulative koja se tiče rada agencija, a od 2015. godine Koordinacija je učlanjena u i Ciett/Eurociett - krovnu organizaciju nacionalnih udruženja agencija za rad čime je Hrvatska po prvi puta uvrštena u publikacije koje se tiču praćenja rada agencija za rad.

Nakon kratkog pregleda aktivnosti Koordinacije, Poljčak je dao poslovni pregled privremenog zapošljavanja u Hrvatskoj i ostatku EU. Zastupljenost privremenog zapošljavanja u ukupnoj zaposlenosti u Hrvatskoj iznosi 0,6% (DZS, Zaposleni prema djelatnostima 2015) dok je u ostatku Europe taj postotak zamjetno veći i iznosi 1,8% (Ciett, 2016 Economic report).

Gospođa Štefica Čolić, zamjenica voditelja Koordinacije i članica pravnog tima, prisutne je podsjetila na zakonsku regulativu koja obvezuje agencije kao i na realne primjere iz prakse.

Radionica je završila obraćanjem gospodina Ilije Tadića, ravnatelja Inspektorata rada koji je s okupljenima podijelio iskustva Inspektorata u radu s agencijama za privremeno zapošljavanje te predstavio djelovanje i ustrojstvo Inspektorata nakon čega je uslijedila zanimljiva rasprava.

Ovaj susret pokazao se iznimno korisnim za obje strane i iz tog razloga je odlučeno kako će se članovi HUP - KARP-a i predstavnici Inspektorata rada svakako sastati ponovno krajem ove godine kako bi raspravljali o temama od zajedničkog interesa.
vrh stranice