PROJEKT GOOSE- POSLOVNA DELEGACIJA U REPUBLICI SRBIJI - „SERBIAN PUBLIC PROCUREMENT (PP) DECODED“

15.05.2023.

  KAKO SMO DEKODIRALI SRPSKU JAVNU NABAVU

Beograd, 10. – 12. svibnja 2023. godine – održana je poslovna misija u Republici Srbiji na temu mogućnosti sudjelovanja gospodarskih subjekata  Europske Unije u projektima javne nabave u Srbiji, a u sklopu projekta GOOSE, pod nazivom - „SERBIAN PUBLIC PROCUREMENT (PP) DECODED“.

Projekt GOOSE je projekt Europske Unije u kojem sudjeluju četiri partnera – ACCIO (Katalonija), FIT (Flandrija), ECCI (Estonija) i HUP (Hrvatska), a u sklopu kojeg se obrađuje pristup tržištu javne nabave u 6 trećih zemalja (Čile, Kolumbija, Norveška, Srbija, Japan i Vijetnam). Cilj je provesti minimalno četiri gospodarske misije na odabranim tržištima, a prva takva misija je bila upravo misija u Republici Srbiji.

Tijekom misije gospodarskim su subjektima predstavljene sve mogućnosti, ali i prepreke u nastupu na natječajima javne nabave u Srbiji, kao i najbolje prakse.

Prvi radni ran započeo je predstavnik hrvatskog projektnog partnera – Hrvatske udruge poslodavaca, Marko Jurčić s uvodnom prezentacijom o samom projektu te predstavljanju programa cijele konferencije, nakon čega su uslijedile prezentacije stručnjaka koji su prisutnima predstavili sve što je potrebno za dekodiranje javne nabave u Republici Srbiji.

Prvi od stručnjaka bio je predstavnik EBRD-a, Alexandru Stoea. U svojem izlaganju, izložio je sve o EBRD projektima u Srbiji te pravilima javne nabave koja se trebaju pratiti ukoliko provodite projekte financirane njihovim financijskim mehanizmima. Konferencija se nastavila s prezentacijom Anida Isakovića iz općine Čoka koji je prisutnima pružio načelne informacije o javnoj nabavi radova u Srbiji, dok ga je kolega Stevan Radunović iz Udruženja profesionalaca u javnim nabavkama RS, nadopunio s primjerima izazova u javnoj nabavi sa stranim dobavljačima, pružajući prisutnima uvid u perspektivu sa strane naručitelja kao i s mnogim praktičnim informacijama.  

O mehanizmima financiranja Svjetske banke i javnoj nabavi u okviru iste, govorio je specijalist za javnu nabavu pri Svjetskoj banci - Tanvir Hossain.

Prvi dan završen je kratkim predstavljanjima nekih od prisutnih poslovnih subjekata zaniteresiranih za tržište javne nabave u Srbiji. Tako su nam prezentacije održali – Ines Obradović (Ericsson Nikola Tesla Group), Kristina Špelić (BCC Services d.o.o.) te Siim Nahkur (OÜ Synbase).

Drugi dan poslovne misije, prezentacije su održali stručnjaci za javnu nabavu u Srbiji - Aleksandra M. Litričin koja je prezentirala ulogu malih i srednjih poduzeća u javnoj nabavi u Srbiji te Branimir Blagojević koji je s praktičnim savjetima pojašnjavao kako nastupiti na tržištu javne nabave u Srbiji.

Konferenciju je svojim izlaganjem zatvorila stručnjakinja za javnu nabavu iz javnog poduzeća – Vode Vojvodine – Nevenka Dudić koja prezentirala kako javna nabava izgleda u praksi, a iz perspektive javnog naručitelja.

Cjelokupna konferencija upotpunjena je umrežavanjem poslovnih subjekata međusobno kao i povezivanjem sa stručnjacima koji su održali predavanje te dogovorima oko buduće suradnje podržane kapacitetima hrvatskog tima GOOSE projekta.

S obzirom kako je srpska javna nabava uspješno dekodirana, na redu je sljedeća poslovna misija koja će se održati od 29. svibnja – 02. lipnja 2023. godine u Bogoti, a na temu mogućnosti sudjelovanja gospodarskih subjekata Europske Unije u projektima javne nabave u Kolumbiji.

Tijekom misije gospodarskim subjektima će se predstaviti sve mogućnosti, ali i prepreke u nastupu na natječajima javne nabave te će ih se povezati s lokalnim partnerima za buduće nastupe na tržištu Kolumbije. Uz sve navedeno organiziran je i nastup te sudjelovanje na sajmu „Smart City Expo Bogota“.

 

 

vrh stranice