Privatne zdravstvene ustanove pozivaju javno zdravstvo na suradnju nudeći mogućnost ušteda te brže i kvalitetnije usluge

13.06.2016.

HUP-Udruga privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb podržava obnavljanje opreme i ulaganje u hrvatske bolnice, ali smatra da ono mora biti strateški promišljeno, sustavno i racionalno. Nabavku 4 CT i 9 MSCT uređaja ukupne vrijednosti 67 milijuna kuna Udruga ne smatra takvim potezom i tim povodom upućuje i javni poziv Ministarstvu zdravlja na dijalog i suradnju u racionalizaciji troškova zdravstvenog sustava te podizanju kvalitete zdravstvenih usluga.
Ministarstvo zdravlja kao središnja institucija zdravstvenog sustava svojim osiguranicima dužna je osigurati najkvalitetniju zdravstvenu uslugu za najmanje novaca. Tako se ponašaju odgovorna društva kojima su interesi osiguranika i njihovih građana na prvome mjestu. Stoga smatramo da ulaganje u novu opremu koja već postoji u sustavu zdravstva unutar privatnih zdravstvenih ustanova nije korak u pravome smjeru i ne doprinosi stvarnoj, pozitivnoj reformi sustava.

U više navrata HUP-Udruga privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb pozivala je ministra zdravlja na održavanje zajedničkog sastanka kako bi se razgovaralo o suradnji privatnog i javnog sektora kroz korištenje opreme i resursa kojima privatne zdravstvene ustanove već raspolažu, a s ciljem smanjivanja listi čekanja i pružanja pravodobnijih i kvalitetnijih usluga građanima. Nažalost, od strane Ministarstva nije bilo odgovora na naše pozive iako se angažiranjem privatnih zdravstvenih ustanova s kojima i država i pacijenti imaju dugogodišnja pozitivna iskustva može, u kratkom roku, postići smanjenje listi čekanja i smanjenje troškova u zdravstvu, a na dobrobit pacijenata.

Na sve veću potrebu jačeg partnerstva i sinergije privatnog i javnog zdravstva kako bi se u vrijeme postojanja značajnih ograničenja u javnim budžetima zadržala visoka razina usluge za pacijente ukazuje i praksa diljem Europske unije. Sve je više zemalja koje prepoznaju da privatne ustanove nadograđuju i rasterećuju javni sustav zbog čega jačaju suradnju privatnog i javnog sektora.

Primjerice, ukupni trošak nabavke 13 novih najsuvremenijih uređaja za kompjutorsku tomografiju, veći je od 67 milijuna kuna koliko koštaju sami uređaji jer u obzir treba uzeti i dodatne troškove uređenja prostora te educiranja osoblja za njihovo korištenje. Osim toga, nakon instaliranja u bolnicu HZZO svaki napravljeni pregled plaća toj istoj bolnici u koju su smješteni uređaji koje je platila država. Istodobno, u slučaju korištenja iste opreme u privatnim ustanovama HZZO tj. država plaćaju samo obavljene preglede, dok je nabavka uređaja, educiranje osoblja i uređenje prostora trošak kojega snosi privatni vlasnik.

Za razliku od Hrvatske druge članice EU prepoznaju da suradnjom s privatnim zdravstvom javno zdravstvo dobiva kvalitetnu infrastrukturu bez dodatnih ulaganja, mogućnost racionalizacije troškova i poticaj za podizanje kvalitete usluge na razinu kakvu nudi privatni sektor. Pacijenti kroz takvu suradnju dobivaju dostupniju, bržu i kvalitetniju medicinsku uslugu pa je to dobitna kombinacija za dionike u sustavu zdravstva.

Pritom su domaće privatne ustanove već nebrojeno puta dokazale da imaju znanja, mogućnosti i kvalitetu potrebnu za rad s pacijentima i za pružanje prijeko potrebne dopune javnom sektoru. No, privatne ustanove se i dalje potpuno neracionalno „guraju po strani“ iako su rezultati javnog sustava zbog njegove preopterećenosti sve porazniji.


Mišljenja smo da u RH treba postojati sustav zdravstva koji koristi sinergije javnih i privatnih ustanova naravno uz uvjet ekonomske opravdanosti i zadovoljavajućeg omjera cijene i kvalitete te zadovoljavajuće razine usluge u svim dijelovima sustava u skladu sa zadanim medicinskim standardima.

Suradnja privatnih i javnih ustanova nipošto ne znači privatizaciju cjelokupnog sustava zdravstva već, upravo suprotno, omogućava da se racionalnijim korištenjem sredstava osiguranika, hrvatskim građanima omoguće kvalitetnije i dostupnije zdravstvene usluge.

HUP Udruga privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrbi stoga i ovim putem poziva Ministarstvo zdravlja na konstruktivan dijalog s ciljem poboljšanja stanja u domaćem zdravstvenom sustavu i racionalne iskoristivosti svih postojećih resursa.

Zoran Knežević, predsjednik Udruge


vrh stranice